Lelki támogatást is kapnak a bajbajutottak

HN-információ

Lelki segélynyújtásra is szükségük van a csíksomlyói tűzvészben mindenüket elvesztő károsultaknak – derült ki Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármesterének a városháza közösségi oldalán, szombaton,  itt közzétett videóbejegyzéséből.

 

A civil foglalkozását tekintve pszichológus elöljáró elmondta: ilyenkor gyászfolyamat zajlik le ezekben az emberekben.

– Ha nem segítünk, hogy túléljék, feldolgozzák ezt a helyzetet, akkor kaotikus állapot következhet be, akár erőszakos cselekedetekhez vezethet az az összezártság, amelyben már három napja élnek – mutatott rá Sógor Enikő.

Hozzáfűzte: épp ezért fontos, hogy megfelelő szállás, higiénia feltételek biztosítása mellett programokat is szerveznek a tűzvész károsultjai számára. Beszámolója szerint a Hargita Néptáncegyüttes például már második napja tart foglalkozást a gyerekeknek, akik ezt nagyon élvezték. Ugyanakkor a táncfoglalkozások mellett, rajzfilmeket is vetítenek a gyerekeknek. Ezen kívül segítséget kértek a sepsiszentgyörgyi és szatmári Máltai Szeretetszolgálattól, így most egy egész nagy csapat mentál higiénés szakember, szociális munkás, önkéntes dolgozik a sportcsarnokban András Lóránt vezetésével. Igyekeznek valamennyi családdal szóba állni, felmérik az igényeiket, egyáltalán emberi módon kezelni a kialakult helyzetet. A szociális munkások és önkétesek segítenek optimálisan megszervezni a bajbajutottak ellátását. A máltai szeretettszolgálat tevékenysége valószínűleg 3-4 napig is eltart majd. Az iskolás korú gyerekeknek a Xantus János iskola tanítói fognak rendes oktatási programot biztosítani hétfőtől. A Hargita Megyei Pszichopedagógiai Tanácsadó Központ pszichológusai is részt szerepet vállalnak a gyerekek lélektani gondozásában.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!