Lelki megújulás és feltöltődés

A lelki megújulást szolgálta a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, vagyis a CSIT. Keddtől szombatig mintegy ötszáz fiatal vett részt a több évtizedes múltra visszatekintő találkozón. A Gyulafehérvári Főegyházmegye Ifjúsági Főlelkészség legnagyobb ifjúsági rendezvényére ellátogatott a Vatikán romániai képviselője is.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
Lelki megújulás és feltöltődés
Fiatalok sokasága a CSIT-en. Élménydús napokon vannak túl Fotó: Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó/FB

„Idén is lesz, csak Csit(t)!” – így adták egymás tudomására a fiatalok még a 80-as évek végén a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, vagyis a CSIT hírét. A rendszerváltás után már szabadon találkozhattak az erdélyi ifjak Csíksomlyón. Akkoriban a Szent Péter és Szent Pál Plébánia, illetve a helyiek szervezték a Gyulafehérvári Főegyházmegye 14 és 30 év közötti fiatalokat megszólító rendezvényét. 2012-től a Gyulafehérvári Főegyházmegye Ifjúsági Főlelkészsége (FIF) szervezi a találkozót, amelynek idei kiadásán keddtől szombatig mintegy 500 fiatal vett részt. A rendezvénynek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Kollégiuma és a hozzá tartozó Mária-kert adott otthont.

– „Újíts meg engem, Istenem!” fohász volt a CSIT témája, így kapcsolódtunk a főegyházmegye imádsággal való megújulás pasztorális évéhez. A megújulás folyamat, és egy CSIT alatt nem biztos, hogy lehetséges a teljes megújulás, ezért arra törekedtünk, hogy elindítsuk a fiatalokat a megújulás útján, löketet adjunk számukra, mint az autónak, amelynek lemerült az akkumulátora. Az volt a célunk, hogy felismerjék, mindig kell az új kihívás, az új kezdet. A napi előadások témái is a megújulást szolgálták –

részletezte lapunknak Simon Imre ifjúsági főlelkész.

Megújulás önazonosságban, imaéletben és közösségben
A CSIT résztvevői délelőttönként előadásokat hallgattak. A 14–15 éveseknek Majoros Tibor nagyváradi állandó diakónus, a 16–17 éves korosztálynak Szilvágyi Zsolt, a temesvári egyházmegye püspöki helynöke, józsefvárosi plébános, a 18–30 év közöttieknek Pantea Tibor kolozsvári ferences szerzetes tartotta a tanításokat.
– Az első napunk témája a megújulás az önazonosságban volt, vagyis az, hogy fontos megérteni önmagunkat Isten szemén keresztül, hogyan lát ő minket, a második nap az imaéletben való megújulásról szólt, míg a harmadik nap a közösségben való megújulásról, azaz mindazt a jót, amit Istentől kaptunk, hogyan tudjuk kamatoztatni az ificsoportokban, a családban – mutatott rá Majoros Szende Barbara, a CSIT lelki programjainak főszervezője.
A kiscsoportos beszélgetések után délutánonként számos műhelymunka, sport- és szabadidős tevékenység színesítette a találkozó programját.
– Azért vettem részt a CSIT-en, mert nagyon fontos számomra a szolgálat és a lelki feltöltődés. Számomra, de szerintem mások számára is a szentségimádás volt a CSIT legfelemelőbb pontja, de ezenkívül nagyszerű tanítások voltak, utána műhelyeken vettünk részt. A CSIT összességében a Jóistenről szól – mondta Székely Ágnes székelyudvarhelyi résztvevő.

Lelkesedve jött, még lelkesebben távozott a nuncius
A találkozó vendége volt Kovács Gergely, a főegyházmegye érseke, Kerekes László segédpüspök, Tamás József nyugalmazott segédpüspök és Böcskei László, a nagyváradi egyházmegye püspöke, illetve Giampiero Gloder nuncius, a Vatikán romániai képviselője is, aki februári kinevezése óta először látogatott Székelyföldre. A nuncius a kegytemplomban találkozott a fiatalokkal, utána lapunk kérdésére is válaszolt.

– Számomra mindig nagyon fontos a fiatalokkal találkozni, hiszen ezek az alkalmak engem is gazdagítanak. Nagy örömmel érkeztem a gyulafehérvári egyházmegye és más szomszédos egyházmegyék fiataljaival találkozni. Ez fontos feladat számunkra, egyházi elöljárók számára, hiszen a fiatalok jelentik a különböző intézmények és az egyház jövőjét. Ők azok, akiknek álmaik és reményeik vannak, és szintén ők azok, akik valamilyen módon minket is visszavezetnek, visszavezethetnek a vallásos életre. Nagyszerű élmény volt itt lenni, lelkesedéssel érkeztem, de még nagyobb lelkesedéssel távozom

– mondta a Vatikán hazai képviselője.
A CSIT-re immár sokadjára látogatott el Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is.
– Órási üzenete és nagy szerepe van ennek a találkozónak az erdélyi fiatalok életében, mert azt mutatja, fel kell vállalni a kereszténységet, és tovább kell vinni. Amikor a fiatalok idejönnek, hatalmas nagy erőt kapnak hitükben, látva azt, hogy több száz fiatal komolyan veszi hitét és magyarságát. Nekik itt, a szülőföldjükön, itt, Székelyföldön, Erdélyben, a Partiumban küldetésük és feladatuk van. A fiatalok az itteni együttlétükben és közösségeikben látják, hogy mi az igazi út, az pedig nem más, mint a kereszténység, amely kétezer év óta irányt mutat és minden nehézségben választ ad – mondta lapunk kérdésére az államtitkár.
A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó szombaton szentmisével és a rendezvény himnuszával zárult.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!