Központban a szív egészsége

Az öt éve alapított csíkszeredai Rotary Club idén először hirdette meg a Szívek Sétánya elnevezésű programot a megyeszékhelyen, amelyen a szív egészségének fontosságát hangsúlyozzák. A központi parkban tizenkét poszter fogadja az odaérkezőket, akik a Futás az egészséges szívért és a Séta az egészséges szívért programokon is részt vehetnek.

Fazakas Bea

Szeptember utolsó vasárnapja a szív világnapja, ekkor a Rotary Clubok a Szívek Sétánya rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a keringési rendszer központi szervének fontosságára. Idén először nemcsak Székelyudvarhelyen szervezik meg a Szívek Sétánya figyelemfelkeltő eseményt, hanem Csíkszeredában is. A megyeszékhelyen vérnyomás- és cukorszintméréssel kezdődik a program, ahol öt digitális vérnyomásmérőt és pulzoximétert is nyerhetnek a sétán részt vevők a Medexpert jóvoltából. A Kolumbán Optika pedig három darab ötszáz lejes utalványt ajánlott fel. A nyereményeket tombola formában sorsolják ki a sétára regisztrálók között. Az ellátás szívinfarktus és stroke esetében című bemutatót a Hargita Megyei Mentőszolgálat munkatársai tartják.

– Romániában több ezren halnak meg valamilyen szívprobléma miatt évente, harmincpercenként következik be infarktus és hétmillió ember szenved különböző szívbetegségben. Ezeket figyelembe véve döntöttünk a szív egészségének népszerűsítése mellett

– közölte érdeklődésünkre dr. Kraft Zsolt ortopéd traumatológus főorvos, a Szívek Sétánya tájékoztató esemény szervezője. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Mint mondta, az öt éve alapított csíkszeredai Rotary Club a szívbetegségek és a stroke megelőzésének érdekében a tematikus séta mellett futást is szervez a központi parkban, ahová tizenkét tájékoztató posztert függesztenek ki.

– A Futás az egészséges szívért versenyen különböző iskolák diákjai vesznek részt, akik nem az első díjért szaladnak a 950 méteres távon, minden résztvevőt gyümölccsel és ásványvízzel jutalmazunk. Ezzel is az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozzuk. A rizikófaktorokat és ajánlásokat ismertető poszterek mellett a csíkszeredai kardiológia osztály főorvosa közérthetően beszél majd a szív anatómiájáról, élettanáról a sétálóknak

– részletezte dr. Kraft Zsolt.
A kifüggesztett poszterekről megtudhatják a jelenlévők, hogy mit jelent a mézeskalácsszív, mi a szív szerepe a keresztény vallásban és a muzulmánoknál, illetve a szívvel kapcsolatos temetkezési szokásokról is szó esik majd. A tizenkettedik poszternél Fülöp Zoltán színművész négy magyar és két román költő szerelmes verseit szavalja el, amelyekben a szív központi szerepet játszik.
A tájékoztató végén a csíkszeredai Sapientia földszinti termébe várják a jelenlévőket, akik kérdéseket tehetnek fel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kardiológiai osztály orvosainak és diabetológusának.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!