Hirdetés

Közel kétszázan adtak vért

Múlt héten lezárult a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) által szervezett Legyél te is hős! véradási kampány. Egy hét alatt összesen 188 jelentkező volt, de mint a vérközpont adatai alapján kiderült, több mint kétszáz személy kereste fel a vérközpontot. Jövőre folytatás várható.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: Kevesebb mint egy perc
Közel kétszázan adtak vért
A városi és megyei önkormányzat csapatai is kivették részüket a véradási kampányból Fotó: Veres Nándor

Lezárult a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa által szervezett Legyél te is hős! véradási kampány. Bogos Ákos, a CSTIT elnöke kifejtette: egy hét alatt 188 jelentkező volt a Legyél te is hős! véradáson, de a vérközpont adatai szerint több mint kétszáz személy jelent meg a jótékonysági véradáson.

– A tavalyi számokat ugyan nem sikerült megduplázni, de közel voltunk hozzá. Második éve, hogy ebben a formában szervezzük meg a jótékonysági véradást. Civil szervezeteket, önkormányzatokat és vállalkozásokat is igyekszünk megszólítani, hogy vegyenek részt a véradáson – mondta a területi ifjúsági szervezet elnöke. Hozzátette: a munka kezdett beérni, amelyet az egyre jobban növekvő számdatok is bizonyítanak. Bogos köszönetét fejezte ki a városi és a megyei önkormányzatoknak, illetve az Eco Tiny House Kft. csapatának, hogy ismét a kampány mellé szegődtek, a csíki önkéntes hegyimentők csapatának és saját csapatának is.

Az idén első alkalommal csatlakoztak a kampányhoz a Csíkszépvízi nők civil szervezete, illetve a Márton Áron Gimnázium és a Joannes Kájoni Szakközépiskola végzős tanulói.

– Sikeresnek könyveljük el a véradó-kampányt, hiszen a 188 véradó azt jelenti, hogy a csíkszeredai véradóközpont az ország más kórházainak is vért tudott felajánlani. Marosvásárhelyre, Kolozsvárra jutott a leadott vérből, és Csíkszeredában is maradt vér, amely jól jön balesetek vagy műtétek idején – mondta az ifjúsági szervezet elnöke. Az elnök szerint a kampányban részt vevők közül sokan nem tudták milyen vércsoporttal rendelkeznek, így most ez is kiderült számukra. A véradók között akadtak olyan személyek is, akiknek kiderült, hogy ritkább a vércsoportja, nekik ajánlották a vérközpont dolgozói, hogy gyakrabban adjanak vért a jövőben.

2019-ben azért indították útjára a kampányt, hogy felhívják a figyelmet a véradás fontosságára. Azóta folyamatosan bővült és alakították a kampányt, de a lényeg maradt.

– Köszönjük a médiapartnereinknek is, hogy segítettek népszerűsíteni az akciónkat, és a vérközpont dolgozóinak, akik a helyben történő vérvétel mellett kiszállást is vállaltak a múlt héten. Jövőre mindenképp folytatni fogjuk a véradási kampányt kibővítve akár két hétre – tette hozzá a szervezet elnöke.

 

 

 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!