Hirdetés

Korszerűsítés helyett népszerűsítés

Csíkszentmihályon a Biá­lis-kúriát a kommunizmus ideje alatt emelt oda nem illő épületek veszik körül. Az egykor bizonyára szebb időket megért B kategóriás műemlék épület tatarozására évek óta nem sikerült a csíkszentmihályi önkormányzatnak forrásokat szereznie, de a népszerűsítésére igen.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Korszerűsítés helyett népszerűsítés
A Biális-kúria Csíkszentmihály történelmi épülete. Jobb sorsra érdemes Fotó: László F. Csaba

Csíkszentmihály területén három kúria – a Biális, a Sándor és a Minier család hajdani otthona – állt. Mára a három kúriából mindössze egy maradt fenn, a Biális családé, a másik kettővel a történelmi események nem voltak kegyesek. A Biálisok Olaszországból telepedtek le Csíkszentmihályon. Ma, az egykoron talán szebb időket megért kúria épületét számos, a kommunizmus ideje alatt épült tájidegen épület veszi körül. Izsák-Székely Lóránt, Csíkszentmihály polgármestere emlékeztetett: a kultúrházat, a rendőrséget a rendszerváltás előtt építették, akkortájt keveset adva az épületek környezetbe illeszkedő arculatára. A kúriához tartozó melléképületeket iskolává és orvosi rendelővé alakították. Később az udvarra napközi otthont is építettek más-más stílusban. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A polgármester szerint a Biális-kúria az eddig betöltött „rengeteg funkciónak” köszönheti, hogy még ma is áll, és megmenekült a múlt rendszer pusztításától: az épületben működött postahivatal, majd szülészet, de volt katonai öltöző, községháza és közbirtokossági épület is. 

– A kúria B kategóriás műemlék, amely korszerűsítési munkálataira évek óta nem tudtunk pályázatot nyerni, legutóbb pótlistára kerültünk. Reméljük, hogy a következő években több sikerrel járunk, ugyanis az épület állapota miatt időszerű lenne a beavatkozás

– mondta a polgármester. 
Az épület korszerűsítése ugyan várat magára, de addig is a Vonzó Románia programban sikeresen pályázott Csíkszentmihály önkormányzata a kulturális minisztérium által meghirdetett pályázaton nyert összeget a létesítmény népszerűsítésére. Az idegenforgalmi tárca több mint százmillió eurót fektet be a kulturális látványosságokba, köztük tizenkét kulturális útvonalak kijelölésére – olvasható az országos program leírásában. 

László F. Csaba

– A pályázat ötnyelvű – román, magyar, francia, angol és roma – információs táblákat és a kúriát népszerűsítő videókat foglal magába, ugyanakkor az épület bekerül a kulturális szempontból fontos épületek útvonalára. Csíkszentmihályon egyébként a templom és a kúria került fel a látványosságok listájára

– jegyezte meg Izsák-Székely Lóránt. 
A kúria a település egyik ékköve lehetne, de jelenleg egyik falához a rendőrség alkalmazottainak nyúlpajtái támaszkodnak. A polgármester szerint ez az állapot hamarosan megváltozik, ugyanis a rendőrség és az önkormányzat területei telekkönyvezés előtt állnak, ezzel a pajták kérdését is rendezik, a kúria udvara a mostaninál tágasabb lesz. 
Az épület falairól mállik a vakolat, időszerű lenne a tel­jes körű tatarozása és új ren­deltetést találni épített örökségünk még álló darabjának.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!