Kihívások az önrész előteremtésében

Csíkcsicsó község az elmúlt években dinamikusan fejlődött, számos tervezés, illetve kivitelezés alatt álló beruházásuk van. A projektek kezdési és befejezési határidejét leginkább az önrész előteremtése és a bürokrácia befolyásolja.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kihívások az önrész előteremtésében
Szeptemberben kezdődhet a sportcsarnok építése Csíkcsicsóban Fotó: CNI

Csíkcsicsó önkormányzata pályázott a Fejlesztési Minisztériumnál az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) programban az egykori elemi iskola községházzá alakítására. A beruházás értéke kétmillió lej, előreláthatóan szeptemberben elkezdődhet az átépítés – mondta Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere.
Hozzátette: a községben hamarosan hozzálátnak az új, 180 férőhelyes sportcsarnok építéséhez. A nyáron Csík­szent­mihályon és két évvel ezelőtt Csíkszentsimonban adtak át hasonló sportcsarnokot. 

– A Csíkcsicsóban épülő sportcsarnok is e típusterv alapján készül el. A tizenegymillió lej értékű létesítmény az Országos Beruházási Társaság (CNI) finanszírozásával épülhet fel. A kivitelező a kezdési parancsot várja, terveink szerint a beruházást szeptemberben elkezdjük

– mondta a polgármester. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Csíkcsicsó polgármestere az idősek nappali foglalkoz­tató központjának átadója kap­csán megjegyezte, hogy az avatóünnepség még várat magára, ugyanis az önkormányzat a beruházás befejezése érdekében – az építőanyag drágulása és infláció miatt – hitelt vett fel. 

– Kétmillió lejes hitelt igényeltünk, de amíg a különböző jóváhagyásokra vártunk, a beruházás befejezésének határideje közel egy évet csúszott. A késés dacára, decemberre elkészül a központ. A százezer lejes önrész előteremtéséhez Hargita Megye Tanácsának segítségét fogjuk kérni

– mondta Péter Lukács.
Hozzáfűzte: az idősek nappali foglalkoztató központját a helyi önkormányzat és a Gyulafehérvári Caritas közösen fogja működtetni. Szociális lakások, orvosi rendelő, konyha és iskolai étkezde is lesz az új nappali foglalkoztató központban. A beruházás összértéke eléri majd az 5,2 milliót.

– Időközben nem várt kiadásaink is voltak, negyvenezer lejbe került egy gumijavító műhely megvásárlása, amit le kellett bontsunk, hogy a központ építését folytathassuk. A központ átadását követően nem ér véget a munka. Következik a tereprendezés, ahol sportpályát és szabadidő eltöltésére alkalmas teret fogunk kialakítani, amelyhez további anyagi forrásra lesz szükségünk

– jegyezte meg az elöljáró.
Mint mondta: az önkormányzatnak a projektekben vállalt önrészek előteremtése anyagi nehézségeket okoz. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!