Hirdetés

Kicsi terelő nagyobb biztonságért

Elkezdődött Csíkmadarason az úgynevezett kicsi terelő megépítése. Az új, 2,2 kilométer hosszúságú útszakaszt a település csíkrákosi bejáratától észak-nyugat irányba építik, alternatív lehetőséget biztosítva a falurészen lakóknak a mezőgazdasági járművek, tűzvész esetén pedig a nagy tűzoltóautók közlekedésére.

Bíró István
Kicsi terelő nagyobb biztonságért
Terep-előkészítés. Mezei útból aszfaltozott út Fotó: László F. Csaba

Csíkmadaras önkormányzata 2022-ben az An­ghel Saligny programban pályázott a 2,2 km hosszúságú, a helyiek által csak kicsi terelőnek nevezett kerülőút megépítésére. A kivitelezés finanszírozására áprilisban írták alá a támogatási szerződést a Fejlesztési Minisztériummal. A kivitelező ING Service cégnek hétfőn adták át a terepet, és el is kezdődött a munkálat.

– Minden beruházásunknál a madarasiak biztonságát tartottuk szem előtt. Ezúttal is így van. A település nyugati része nagyobb autókkal nehezen megközelíthető, hiszen településünket átszeli a vasútvonal. A vasúti aluljárókon nem férnek át a nagyobb járművek. Például tűzvész esetén a tűzoltóautók sem. Sajnos már volt olyan eset, hogy a vasúti hídtól száz méterre volt a tűz, és a tűzoltóautók nem tudták megközelíteni. Ezért is fontos az út megépítése

– részletezte Péter Dávid, Csíkmadaras polgármestere.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Megjegyezte: településükön naponta körülbelül 9000 autó halad át. Az új aszfaltút a mezőgazdasági járművekkel közlekedők számára is kiváló és biztonságos alternatíva lesz. 

– Nem egy egyszerű útról van szó, ami simán csatlakozik az európai úthoz. A kicsi terelőnek körülményes volt az engedélyeztetése és a tervezése. Nagy fejtörést okozott, hogy körfogalommal vagy felhajtósávval csatlakoztassuk az európai úthoz, végül az Országos Útügyi Igazgatóság javaslatára Gyergyó és Csík irányába is egy-egy 110 méteres sáv fogja felvezetni, illetve az európai út közepén szigeteket alakítanak ki, amelyek a biztonságos ki- és betérést szolgálják. A szigetek azért is lesznek jók, hiszen a forgalmat lassítani fogják, és például a Csíkrákos irányából érkező autók nem azzal a sebességgel fognak bejönni a faluba, mint amilyennel a Sósréten haladtak

– tette hozzá a felcsíki település elöljárója. 
A beruházás áfa nélküli értéke 6,5 millió lej, 6 hónap áll a kivitelező rendelkezésére a munkálatok befejezéséhez. A közelgő téli hónapok ideje alatt felfüggesztik a kivitelezést. A polgármester tájékoztatása szerint az úgynevezett kicsi terelőt várhatóan jövő nyáron adják át a forgalomnak. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!