Hirdetés

Kevesen élnek a szervfelajánlás jogával

Nem sokan ajánlják fel átültetésre egészséges szerveiket baleset bekövetkeztekor, bár alapvető emberi joga mindenkinek dönteni szervadományozási szándékáról. Az eredeti elképzelések szerint a szervadományozási szándékot az egészségbiztosító kártyán is fel lehetett volna tüntetni, de a személyiségi jogok védelmére hivatkozva alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította az alkotmánybíróság.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kevesen élnek a szervfelajánlás jogával
Duda Tihamér Fotó: László F. Csaba

Az egészségbiztosítási kártya szervadományozás modulja inaktív, ugyanis az alkotmánybíróság több tételt alkotmányellenesnek nyilvánított, és így a személyi adatok védelmére hivatkozva ezek a modulok nem működtethetők. Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár elnöke olyan esetről nem tud, hogy valaki előre felajánlotta volna a szerveit átültetésre.

– Valószínűsíthető, hogy akadnának olyan személyek, akik élnének ezzel a lehetőséggel, de személy szerint nem tudok arról, hogy valaki ezt előre bejelentette volna. Abban az esetben, ha valakinél bekövetkezik az agyhalál, akkor a hozzátartozók rendelkezhetnek a személy szerveiről, mint ahogyan történt legutóbb is. Az Országos Transzplantációs Ügynökség hatáskörébe tartozik a szervátültetések folyamatainak me­nedzselése. A biztosítópénztár az agyhalál megállapításától és a szervbeültetés pillanatáig nem fizet

– nyomatékosította az elnök.
Hozzátette, a akkreditált kórházakban végzik a szervek eltávolítását, majd ezt követően szállítják a várólistás személyeknek. Az egészségbiztosító pénztár a páciens ellátási költségeit addig finanszírozza, ameddig életben van, az agyhalál állapotától már nem állják a kórházi költségeket.

– A szervtranszplantáció összetett műtét, így bizonyára valaki finanszírozza az ilyen jellegű műtétek költségét

– szögezte le Duda.
Mint mondta, Csíkszeredában szervbeültetést nem végeznek, csupán szerveltávolítást. Az egészségbiztosítás a szervbeültetést sem fedezi, hanem az utólagos gyógyszeres kezelés finanszírozását vállalja ezeknél a betegeknek. 

– Az országos programokon belül két nagy csoport található: az egyik az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozik és a megelőzést támogatja, a másik nagy csoport

– amit az egészségbiztosító pénztár támogat –, és ebben a szervátültetésen átesett személyek kezelése is szerepel, sok más betegségben szenvedők kezelési költsége mellett – részletezte az egészségbiztosító pénztár elnöke.
Mint mondta, Hargita megyében 2022-ben és az idén is változatlanul összesen 28 személy esett át szervátültetésen. E személyek orvosi ellátása erre a félévre összesen 147 ezer lej volt, míg a tavalyi évre ugyanezeknek a személyeknek az egészségügyi támogatása 303 ezer lej volt.

– A szakorvosok felírják a gyógyszereket és a betegek bármelyik gyógyszertárban kiválthatják azokat

– mondta a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!