Hirdetés

Kevesebben, de több ideig önkénteskednek

A külföldről érkező önkéntesek körében népszerű célállomás Csíkszereda, mégis negyven százalékkal csökkent a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest a megyeszékhelyen tevékenykedő önkéntesek száma.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Kevesebben, de több ideig önkénteskednek
Kedves Péter térképen mutatja, mely országokból fogadtak már önkénteseket Csíkszeredában Fotó: László F. Csaba

Csíkszeredában a Care2­Travel Egyesület 2011 óta működik, azóta számos országból fogadtak önkénteseket a megyeszékhelyen. 2019 óta helybéli fiataloknak is tudnak külföldi önkéntesmunka-lehetőséget biztosítani. A Csíkszeredába érkező önkéntesekkel előre meghatározott területen dolgoznak együtt, például nemrég ért véget a környezetvédelmi tematika. 
Kedves Péter, a Care2Travel Egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy a tavaly ősszel érkezett új önkéntesekkel elkezdték a demokrácia és együttélés tematikájú projektet. A közösségszervezésben három külföldről érkezett önkéntes vesz részt, az iskola utáni képzésben négy, illetve az otthonban nevelt gyerekekkel szintén három önkéntes dolgozik. Ezenkívül az önkéntesekkel igény szerint akár heti rendszerességgel is tartanak angol, német, spanyol és olasz klubesteket. A külföldről érkező önkéntesek állandó résztvevői és segítői a városban szervezett kvíz- és társasjátékesteknek. 

– Az idén tartottuk a legtöbb interkulturális estet a könyvtárban, eddig összesen kilencet, május 16-án az Amerikai Egyesült Államokról tartottuk az utolsót, a tizediket. Emellett kísérletezünk számos új területen, Művészetek és mentálhigiéné címmel tartunk workshopokat a Kájoni János Megyei Könyvtárban

– mondta az egyesület elnöke, hozzáfűzve, hogy az évek során önkénteseket fogadtak több mint hatvan országból főként Európából és az Egyesült Államokból.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Kedves Péter kiemelte: Csík­szeredából is akadnak vállalkozó szellemű fiatalok a 18–30 éves korosztályból, akik jelentkeznek külföldre önkéntesnek, de az idősebbeket is szívesen látják a helyi programokba. Az önkéntességhez a személyes képességeken, illetve a kellő nyitottságon túl másra nincs is szükség, és még pénzt is biztosít az EU Szolidaritási Testület programja.
A célország és az önkéntes tevékenységi kör mindenki számára szabadon választható, és várni sem kell az elutazásra, annyira széles a paletta. Mint mondta, érdemes kipróbálni, mert fejlődési lehetőséget biztosít és új tapasztalatokkal szolgál, élményeket nyújt, és lehetőséget, hogy más kultúrákkal ismerkedhessünk meg. 

– Az önkéntesek száma Csíkszeredában a világjárvány idején a korábbi létszám 5 százalékára esett. 2021-ben kezdett emelkedni az önkéntesek száma, elérve a 20 százalékot, majd a következő években stabilan a járvány előtti időszakban jegyzett szám 50-60 százalékán tartja magát. Ennek több oka is lehet, mint a szomszédban dúló háború és a bizonytalan gazdasági helyzet. Az idősebb önkéntesek továbbra is jönnek, de a fiatalabbak, a 18 és 30 év közöttiek kevésbé, illetve a férfi önkéntesek aránya 10 százalékot növekedett a korábbi évekhez képest. A külföldről érkező önkénteseink nagyon jól érzik magukat nálunk, és szerencsére a helyi fiataljainkkal jól meg is értik egymást

– mondta a Care2Travel elnöke. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!