Két év múlva kezdődhet a csíkszeredai öregotthon építése

A megyeközpontban működő nyugdíjasklubok tagjainak és a sajtó képviselőinek mutatta meg Csíkszereda város vezetősége azt a területet, amelyet öregotthon építése céljából vásárolt korábban az önkormányzat. A közel kéthektáros területen a tervezési folyamatokat követően leghamarabb két év múlva kezdődhet el a konkrét beruházás.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Két év múlva kezdődhet a csíkszeredai öregotthon építése
Az időseknek is megmutatták a telket Fotó: László F. Csaba

A csíkszeredai Sárga Rózsa és Csíki Reménység egyesületek tagjait hívta találkozóra szerdán délelőtt Korodi Attila polgármester és Sógor Enikő alpolgármester, hogy bemutassa az Erdőalja utcában, a csibai általános iskolával szemben azt az 1,7 hektáros területet, ahol a közeljövőben uniós források bevonásával, ennek hiányában pedig a város költségvetéséből megépülhet az első, időseknek szánt családias védett lakóotthon.

 – Azért tartott a vártnál többet a megfelelő helyszín megvásárlása, mert egy olyan fejleszthető területet kerestünk, ahol hosszú távon több kisebb méretű, 15–19 férőhelyes épület is elfér majd. Az öregotthonok működtetésére vonatkozó törvény ugyanis 2026-tól a családias hangulatú, kisebb férőhelyes otthonok létrehozását teszi lehetővé – mondta a jelenlévőknek Korodi Attila.

Csíkszereda önkormányzata támogatja a szépkorúakat tömörítő egyesületek tevékenységét, Sógor Enikő szerint a megyeközpontban ma már többtípusú program közül válogathat az érintett korcsoport, legyen az testedzés vagy utazás.

Az eseményen jelen lévő Winkler Gyula európai parlamenti képviselő elmondta, az EU figyelmet fordít a szociális ágazatok támogatására, Hajdu Gábor parlamenti képviselő pedig az ellátórendszer fejlesztése mellett kiemelte, hogy Bogyó-Löffler Mária tanácsosjelölt személyében az érintett korosztálynak képviselete is lehet a városi önkormányzatban.

Az első csíkszeredai védett otthon építésével kapcsolatosan a polgármester azt közölte, hogy annak megvalósíthatósági tanulmányára nyáron írja ki az önkormányzat a közbeszerzési eljárást, ezt követően 2025 második felében tudják elkezdeni a technikai szervezést, amely egyévi munkát igényel, és csak ezt követően kezdődhet el a beruházás.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!