Hirdetés

Készül Csíkszereda városközpontjának rendezési terve

Csíkszeredában folyamatban van a központi védett övezet rendezési tervének (PUZ) elkészítése, amely a régi és az új városközpontot szabályozza, ahol több műemlék épületet is található. A rendezési terv javaslatait lakossági fórumon ismertették szerdán a Csíki Moziban.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Készül Csíkszereda városközpontjának rendezési terve
Fórum. Bemutatták a védett övezetnek számító városközpont rendezési tervét Fotó: Kovács Andrea

A fórumon elhangzott: Csíkszereda számára kiemelten fontos a városközponti védett övezet rendezési tervének (PUZ) elkészítése, amelyet a gyulafehérvári Total Business Land Kft. végez. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az önkormányzatoknak törvényes kötelességük a központi és védett övezetekre rendezési tervet (PUZ) készíttetni – mondta el érdeklődésünkre Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere. A jelenleg érvényben levő törvény előírja, hogy a PUZ részletesen szabályoz egy adott városrészt úgy, hogy összhangban kell lennie az általános városrendezési terv (PUG) előírásaival. A PUZ-ok helyi szabályzó jellegűek, nem konkrét munkálatokat, hanem az övezet településrendezési lehetőségeit és annak módozatait írják elő többek között településrendezési mutatók meghatározásával – hangsúlyozta.

A központi vagy védett övezet határait a település általános rendezési terve (PUG) határozza meg. Csíkszeredában ez a Vár tér, Márton Áron utca, Kossuth Lajos utca és Brassói út közötti területet jelenti.

Magában foglalja – többek között – a Mikó-vár környékét, a Petőfi Sándor és a Piac utcát is, és több műemlékvédelmi épületet is (ezt PUZ ZCP01 CENTRU-ként nevezi meg a dokumentum). A PUZ – amely írott és rajzolt elemeket tartalmaz – részletezi az építkezések lehetséges módozatait és meghatároz, illetve részletez olyan településrendezési mutatókat, mint például a beépítési százalék vagy beépítési magasság – ismertette az alpolgármester.

A lakossági fórumon is elhangzott: a PUZ elkészülte után alapvetően nem lesz jelentős változás a város működésében, de a bemutatott javaslat igyekszik csökkenteni a központi védett övezet összterületét, különösen a ZCP01-gyel jelölt alövezetét. A Jégpálya negyedi strand eddig a ZCP01-gyel jelölt alövezetben volt, de ha az új rendezési tervet jóváhagyják, nem lesz már védett övezetben, a Kossuth Lajos utca pedig egyértelműen központi övezet, a ZCP01 jelölésű városrészben van, de ott is javasolt a védettség szűkítése.

Az új PUZ olyan változtatásokat is javasol, mint a Jégpálya utca és a Brassói út kereszteződése és az Állomás tér átalakítása, továbbá a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fül-orr-gégészeti és elmegyógyászati osztályának elköltöztetése

– részletezték a cég képviselői.

– Vannak igények az általános rendezési terv egyes előírásainak módosítására, mint például útlezárások és/vagy forgalmi beavatkozások, illetve egyes településrendezési mutatók módosítására, újraértékelésére. Ezeket szakmai szempontok és az érintett szakhatóságok véleményezésével, engedélyével fogja elbírálni a főépítészi igazgatóság, majd az önkormányzat elfogadja – tette hozzá Bors Béla.

A fórumon Albert Sándor, Csíkszereda főépítésze ismertette röviden a városrendezési elképzeléseket, majd a Total Business Land Kft. képviselői bemutatták a terveket.

Ezt követően a városlakók felszólalásaikban tájékoztatták az illetékeseket észrevételeikről, problémáikról, illetve kérdéseket is feltehettek. A város vezetői valamennyi meglátásra azonnal reagáltak szóban, és a jelenlevők ígéretet kaptak, hogy a mindenkinek megfelelő, kompromisszumos megoldásokat végrehajtják, ahol szükséges, változtatnak a terveken.

A rendezési terv dokumentumait a városháza honlapján lehet tanulmányozni.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!