Hirdetés

Képzés könyvtárosok számára

HN-információ

Szakmai képzésre és work­shop­ra kínál lehetőséget a Kájoni János Megyei Könyvtár. Az intézmény október 13-án és 14-én szervezi meg a Biblioterápia a könyvtárakban elnevezésű workshopot a Pro Libris Könyvtári Egyesülettel, a budapesti Könyvtári Intézettel és a Communitas Alapítvánnyal karöltve.


Biblioterápia a könyvtárakban témájú szakmai képzést és workshopot kínál a Kájoni János Megyei Könyvtár a könyvtárosoknak. A szakmai műhelynapokra a XI. Székelyföld Napok keretében kerül sor, október 13-án és 14-én a könyvtárban. A meghívott szakmai előadó dr. Bartos Éva, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Könyvtári Intézetének nyugalmazott igazgatója, illetve a könyvtári biblioterápia magyarországi megalapozója.
Az első műhelynap témája a Különböző életkorú és élethelyzetű csoportok biblioterápiája, a második napon pedig a Biblioterápia a könyvtári környezetben és az iskolában. A részvétel ingyenes, a két műhelynap keretében két csoport vehet részt, a szervezők csoportonként 15-20 személy részvételére számítanak, a programra pedig október 5-ig lehet jelentkezni a 0720–544093-as telefonszámon, valamint a kelemen.katalin@yahoo.co.uk e-mail-címen.
− Az olvasási kultúra megerősítése és fejlesztése érdekében alkalmazható biblioterápiás eljárás segítséget tud nyújtani a művelődési és egyéb hátrányokkal küzdő gyerekek, fiatalok felzárkóztatásához, a különböző nehézségekkel küszködő felnőttek, idősek problémamegoldásához. A program célja ráirányítani a figyelmet arra, hogy a biblioterápia módszere a közösségfejlesztés és kommunikáció generátoraként alkalmazható – mondta el lapunknak Kelemen Katalin könyvtáros. 
Hozzátette, a program célja, hogy minél több módszerrel ismerkedjenek meg a könyvtáro-
sok, valamint rálátást adjon arra, hogy a könyvek olvasása egyfajta segítségnyújtás, szelíd gyógymód, ami segíti az embereket akár testi, akár lelki problémáik megoldásában.
A Székelyföld Napok keretében október 14-én kiállítás is nyílik: a székelyföldi népviseleteket mutatják be Haáz Rezső rajzain keresztül. A kiállításmegnyitó vendége Kisné Portik Irén néprajzkutató, aki előadást fog tartani a székely népviseletekről.
Mint megtudtuk, amint a járványhelyzet engedi, Hargita Megye Tanácsának támogatásával Egy éjszaka a könyvtárban programot szeretnének szervezni az embereknek, amikor jobban be tudják mutatni a könyvtárat a közösségnek, ezen belül pedig különböző programokat szerveznek különböző korosztályok számára.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!