Hirdetés

Keddtől szombatig CSIT

Keddtől CSIT, azaz kezdődik a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó. A Gyulafehérvári Főegyházmegye 14 és 30 év közötti fiatalokat megszólító rendezvényére már előzetesen 600 fiatal jelentkezett. Kedd délutánig, a regisztráció végéig a szervezők még várják a jelentkezőket. A szombatig tartó találkozó vendége lesz Kovács Gergely érsek, Kerekes László segédpüspök, Tamás József nyugalmazott segédpüspök, illetve a CSIT egyik alapítója, Pál József Csaba a temesvári egyházmegye püspöke – hangzott el a szervezők hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Keddtől szombatig CSIT
A CSIT szervezői. Nem fél szívvel várják a fiatalokat Fotó: Veres Nándor

Ha augusztus és Csíksomlyó, akkor több évtizede CSIT. Az első Csíksomlyói Ifjúsági Találkozókat még a kommunizmus idején szervezték, a névválasztás sem véletlen. A rendszerváltás óta immár szabadon több száz fiatal részvételével szervezik. Volt idő, amikor az ezret is meghaladta az ifjúsági rendezvény résztvevőinek száma. Az idei Nem akarsz félszívű követőt – lényem a Tiéd mottóval szervezett találkozóra előzetesen eddig 600 fiatal jelentkezett. A szervezésért 50 személy felel, illetve 150 önkéntes segíti a szervezők munkáját.

Veres Nándor

Gergely Anna, a CSIT egyik főszervezője a mottóválasztás kapcsán kifejtette, szerdán, csütörtökön és pénteken a tanításokon arra keresik a válaszokat: mit jelent fél szívű lenni önmagunkkal szemben, mit jelent fél szívű követője lenni Istennek, illetve mit jelent fél szívű követőnek lenni az egyházban.
A 14–15 éveseknek Küsmődi Csongor-Ignác, a csíkszeredai Szent Kereszt Főplébánia segédlelkésze; a 16–17 éves korosztálynak Szőcs Csilla családanya, illetve a 18 év fölöttieknek Rapa Annamária, a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség munkatársai tartják az előadásokat.
– Az idei CSIT-et a Mi Lisszabonunként is emlegetjük, ami nem azt jelenti, hogy kapcsolódunk az ifjúsági világtalálkozóhoz. Nem teljesen vettük át a világtalálkozó témáját, mottóját, arculatát, hanem „csipegetni” próbálunk belőle, illetve hozni az erdélyi fiataloknak valamit a lisszaboni ifjúsági világtalálkozóból – mondta Gergely Anna.
A CSIT programjait Balás Norbert Dániel, szintén a találkozó főszervezője ismertette. Elhangzott: a tanításokon kívül lesznek szentmisék és pódiumbeszélgetések, ugyancsak a programot színesíti többek között keresztény party, JamEst, társasjátékozás, tehetségkutató, buborékfoci, vizeslufi-csata, focibajnokság, méta, élményszínház.
A szentmisék és a csütörtöki szentségimádás a külsősök számára is nyitott. A találkozó vendége lesz Kovács Gergely érsek, Kerekes László segédpüspök, Tamás József nyugalmazott segédpüspök, illetve a CSIT egyik alapítója, Pál József Csaba, a temesvári egyházmegye püspöke.

A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra kedd délutánig, azaz a regisztráció végéig – a sátoros helyekre – a helyszínen, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent István Kollégiumában lehet jelentkezni. A CSIT szombaton délben a csíksomlyói Hármashalom-oltárnál szentmisével zárul.
További részletek és folyamatosan frissülő információk a CSIT Facebook-oldalán és a csit.fif.ma oldalon is olvashatók.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!