Játékosan tanulták az építészet alapjait

Játékos építészeti oktatási programon vettek részt az elmúlt tanévben negye­dik osztályos tanulók Tus­nád­­fürdőn, a Jókai Mór Ál­talá­nos Iskolában. A tanév végéhez érve a diákok ma­­ketteket készítettek, amelye­­ket a tanévzárón állí­­tottak ki az iskolában.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Játékosan tanulták az építészet alapjait
A makettkiállítás egy része. A tanévzárón mutatták be a szülőknek Fotó: Péter Ágnes

A játékos építészeti oktatási programot a De-a Arhitectura Egyesület dolgozta ki a Román Építészkamara támogatásával – olvasható az egyesület weboldalán. Az Építészettől az építészetig – építészeti és épített környezeti nevelés elnevezésű tantárgy III. és IV. évfolyamokon választható, a tanterv programját a tanügyminisztérium 2014-ben hagyta jóvá, de Hargita megyében a tusnádfürdői iskola az első, ahol kipróbálták ezt a tantárgyat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Tapasztalati tanulás

Kósa Bernadett és Blága Botond építészek figyeltek fel a Román Építészkamara felhívására, tetszett nekik az ötlet, és amikor megkeresték a tusnádfürdői iskolát, az elemi osztályosok tanítónője, Szőcs Imets Mária Magdolna nyitott volt arra, hogy belevágjanak a játékos építészeti oktatásba. A tanítónő és Kósa Bernadett építész elvégzett egy oktatói képzést, a De-a Arhitectura Egyesület pedig magyar nyelven is biztosította az útmutatót, amely tantervet, tanulói munkafüzetet és vizuális tananyagokat is tartalmaz.
Kósa Bernadett elmondta, a módszertan a tapasztalati tanulásra épül, amely megfigyelésből, elemzésből, építésből és előadásból áll. Az oktatók – a tanítónő és az oktatói feladatot önként vállaló építész – vezetésével tehát a gyermekek előbb gyakorlatias, játékos feladatokkal fedezik fel annak a településnek az épített környezetét, amelyben élnek, majd a tanultak szerint közösen készítenek maketteket.
A tusnádfürdői Jókai Mór Általános Iskola negyedik osztályos tanulói legóember léptékű várost építettek. Az oktatók elmondása szerint a gyermekek ebben a tanévben megtanulták azt, hogy mit jelent az építészet, kik a résztvevői, és csoportos játékokkal tanultak az emberi test arányairól, valamint az épített környezet méreteiről, illetve megfigyelték a kapcsolatot az épületek és azok használói között. Mindezt a makettkészítésben összegezték, ugyanis a házakat, kerítést a legóember léptékéhez kellett igazítaniuk.

Játékosan tanulták az építészet alapjait

Lépték, méret, arány – játékosan

Az építész szerint azáltal, hogy a gyermekek megfigyelik épített környezetüket, fejlődik tér- és arányérzékük, térlátásuk, illetve esztétikai érzékük az építészet terén. Megtanulják például – és megtapasztalják –, hogy mekkora egy négyzetméter, milyen hosszú tíz méter, és ki is próbálják, hogy hányan férnek el egy négyzetméternyi területen, és hogy hányan kell sorba álljanak ahhoz, hogy tíz méter hosszú sort alkossanak. Formákkal, terekkel játszanak, közben csapatban dolgoznak.
– Építészként olyan értékteremtés a küldetésem, amely képes megóvni környezetét és összhangban lenni vele, valamint hiszem azt, hogy a jövőben a települések vissza kell nyerjék azt a harmóniát a természettel, ami régen jellemezte. Azért vállaltam el az önkéntes építész szerepét a programban, mert hiszem azt, hogy ez a törekvés csak akkor valósulhat meg, ha a helyes irányt mutatjuk a jövő generációinak, hisz a jövő építészetének és épített környezetének minősége tőlük függ – mondta Kósa Bernadett.
A tanulók szerint érdekes ez a tantárgy, tetszett nekik, hogy építészszemmel járták körbe a várost, és hogy épületeket kellett megmérniük, lerajzolniuk. A legnagyobb kihívás számukra a makettkészítés volt, de szeretnék, ha a jövőben is folytatnák a játékos építészeti tanulást.
Az oktatási programot egyébként nemcsak elemi iskolásoknak, hanem óvodásoknak és idősebb tanulóknak is kidolgozták az életkori sajátosságoknak megfelelően – minderről a De-a Arhitectura Egyesület weboldalán lehet részletesen olvasni. Kósa Bernadett hozzátette: más iskolák is jelentkezhetnek, és remélik, hogy a jó példa ragadós lesz.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!