Hirdetés

Időtállóbb lesz, mint elődje volt

Október végére, november elejére elkészülhet a csíkszeredai vasúti felüljáró, ami újra összeköti a település két részét, ugyanakkor gördülékenyebbé teszi majd a forgalmat is, ami megkönnyebbülést jelenthet a lakosságnak. Az építés során a városháza számos kihívással szembesült – elég csak az árat említeni, ami az eredetihez képest jóval magasabb lett a világválságok miatt –, de amint az eredményen is látszik, sikerrel vette az akadályokat. A vasúti felüljáró kivitelezésének utolsó „száz métere” következik.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 5 perc
Időtállóbb lesz, mint elődje volt
Több mint kétezer tonna gerendát építettek be. A városháza sikertörténete Fotó: László F. Csaba

A munkálatok utolsó hajráját tekinthettük meg tegnap, amikor Csíkszereda alpolgármestere, Bors Béla kíséretében végigsétáltunk a hídon, látva, hogy a munkások szorgos tevékenysége nyomán és a kivitelező cég tapasztalatának köszönhetően lassan célegyenesbe ér a projekt.
Amint láthattuk, a híd két rámpája már megkapta a végleges aszfaltburkolatot, és ottjártunkkor a kivitelező cég alkalmazottai éppen a védőkorlátokat szerelték fel. A híd közel 500 méteres hosszúságában 47 ledes villanyoszlopot helyeztek el, ami méltó megvilágítást fog adni az új hídfelületnek. Mint megtudtuk, a híd szélessége 14,2 méter, ami magában foglal két, egyenként 3,5 méteres útsávot, valamint kétoldalt egy-egy járdát és biciklisávot. Hamarosan következik a teljes aszfaltozás és védőkorlát-felszerelés, ugyanakkor a híd teljes hosszában hangszigetelő falat fognak el­he­lyezni, ami a környéken la­kókat megvédi a zajszennyezéstől.

László F. Csaba
Járda és biciklisáv. Védőkorlátot és hangszigetelést is szerelnek


Bors Béla érdekességként elmondta, hogy több mint kétezer tonna gerendát fektettek le a hídépítés során, 70 darab 24 méterest és 10 darab 30 méterest. A tartópilléreket megerősítették oly módon, hogy 24 méter mélységbe lefúrtak és betonelemeket helyeztek be annak érdekében, hogy azokat a megfelelő módon megerősítsék. Itt a legbonyolultabb feladat a vasúti sínhez legközelebb álló tartópillérnél volt, a hely szűkössége miatt. De ezt az akadályt is sikerült megoldani, miként a többi előre nem látható problémát is. 

László F. Csaba
Elégedettek a kivitelező munkájával. Szükség volt a tapasztalatára


Az elöljáró elmondta, hogy a 2018-ban készült megvalósíthatósági tanulmány 23,7 millió lejre saccolta a munkálatok értékét, 2021-ben már 33 millió volt az összeg, majd a világválságoknak – covid, háború – „köszönhetően” a költségek már meghaladják a 60 millió lejt, aminek 1/3-a támogatás és 2/3-a önrész. A beruházás ugyanakkor szerencsés helyzetben van, hisz a határidőt tartani tudják, így az ősszel át is fogják adni. Az alpolgármester megértését fejezte ki azokkal szemben, akiknek a munkálatok bosszúságot okoztak, főleg azoknak a cégeknek, amelyeknek a telephelye a vasút túloldalán található. 

– Bízom benne, hogy sokáig tudjuk a felújított hídat használni, és az unokák el fogják tudni majd mondani, hogy az új vasúti átjáró nemcsak 50 évet, hanem száz évet is tartott, úgy álltunk neki a munkálatoknak, hogy évszázadban gondolkoztunk, érdekesség ugyanakkor, hogy a híd autóút fölötti gerendáiban feltüntettük a város és a kivitelező cég nevét

– fogalmazott az elöljáró.

László F. Csaba
Véghajrá. Októberben befejezik az építkezést


A nehézségekről szólva a többi között megemlítette, hogy már az építkezés legelején, 2022 áprilisában akadályba ütköztek, ugyanis a projekt nem számolt azzal, hogy a híd rámpáján fut a gázvezeték, a telekommunikációs és a villanykábelek. Ezek eltávolítása csúszást eredményezett, amit a tapasztalt kivitelezőnek köszönhetően sikerült behozni. Megtudtuk továbbá azt is, hogy a híd város felőli bejáratánál található körforgalmat annak megfelelően alakították ki, hogy a szomszédságban található kenyéripari vállalathoz betérő tehergépjárműveknek se okozzon problémát, ugyanakkor a méretekből és az új híd adottságaiból kifolyólag kétsávossá alakították a körforgalmat.
Hídsétánk végén, betekintve a nem mindennapi beruházás néhány pillanatába, látható volt, hogy Csíkország fővárosa történelmet írt, hisz összességében a hídprojekt mondhatni a város sikertörténete, ami az elkövetkező évszázadnak készül.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!