Hosszú távú céljuk, hogy ötvenezer facsemetét ültessenek

Hargita Megye Tanácsa és alárendelt intézményei részéről húsz személy társult a Hargita Megyei Sérültek Egyesületével közösen, hétfőn szervezett faültetési akcióhoz Csaracsóban, ahol 250 darab őshonos gyümölcsfát és bogyós bokrot ültetnek el, köztük málnát, ribizlit, fekete áfonyát és berkenyét.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 4 perc
Hosszú távú céljuk, hogy ötvenezer facsemetét ültessenek
Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Márciusban indult el a megyei tanács Életet jelentő fák Hargita megyében című kampánya, amelynek célja ötvenezer fenyő- és gyümölcsfacsemete ültetése Hargita megyében. 2030-ig összesen huszonötezer facsemete ültetését vállalta Hargita Megye Tanácsa, közösen Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületével, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével és a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulással.

Hargita Megye Tanácsa

A faültetési programmal a Régiók Európai Bizottsága által indított kezdeményezéshez csatlakoztak, amelynek célja, hogy a régiók és városok klímasemlegességére való áttérésre ösztönözze a lakosságot. Hétfőn az említett intézmények húsz alkalmazottja vett részt faültetésen Csaracsóban, ahol 250 darab őshonos gyümölcsfát és bogyós bokrot ültetnek el, köztük málnát, ribizlit, fekete áfonyát és berkenyét.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is részt vett az akcióban, mint fogalmazott, az éghajlatváltozási klímapaktum nagyköveteként, megyeelnökként és emberként is kötelessége, hogy részt vegyen olyan kezdeményezésekben, amelyek segítenek Hargita megyét zöldebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá tenni.

Hargita Megye Tanácsa
– Azért vállaltam szerepet ebben, hogy az éghajlatváltozási intézkedésekben való regionális részvétel jelentőségét hangsúlyozzam. A mostani faültetési akciók mellett később egy másik projektet is megvalósítunk. A megyei utak szélén fogunk őshonos gyümölcsfákat ültetni, természetesen csak ott, ahol a forgalmat nem veszélyeztetjük. Mindig örömmel támogatjuk azokat a tevékenységeket, amelyeknek maradandó értékük lesz – nyilatkozta a helyszínen az elöljáró.

A márciusban indult Életet jelentő fák Hargita megyében kampány óta számos faültetési akció valósult meg a megyében. A csíkcsaracsói faültetési akciót a Hargita Megyei Sérültek Egyesülete szervezte, kéthektáros területen hatszáz tűlevelű facsemetét ültettek el. Várják az önkénteseket, akik szintén részt szeretnének venni Hargita megye zöldebbé tételében.

Hargita Megye Tanácsa
Az Életet jelentő fák keretében a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás 8500, a Vidékfejlesztési Egyesület ezer és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége pedig 3500 fát ültetett eddig a program keretében. A program célja 50 ezer facsemete ültetése 2030-ig, a további 25 ezer fenyő- és gyümölcsfa csemete ültetéséhez várják a megye lakosainak, civil szervezeteinek csatlakozását.

A hivatalos kérdőív kitöltésével a helyi kezdeményezések közvetlenül hozzájárulnak a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új uniós erdő stratégiához és a célként megfogalmazott hárommilliárd fa elültetéséhez. A programhoz bárki csatlakozhat, legyen az magánszemély, civil kezdeményezés, intézmény vagy vállalkozás. Otthon a kertben ültetett fenyő- és gyümölcsfacsemete is számít.

A megyei önkormányzat honlapján lehet kitölteni a hozzájáruláshoz szükséges nyilatkozatot, a programban való részvételhez szükség van továbbá egy képre az idén elültetett facsemetéről, a helyszínre, az elültetett csemeték számára, a csatlakozni szándékozó személy nevére és lakcímére.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!