Hirdetés

Hogyan és miért építsünk fából?

Építsünk fából! Fenntartható Építési Fórum címmel szervez hiánypótló e­se­ményt a Hargita Megye Ta­nácsa alintézményeként működő Fejlesztési Ügynökség, november 2-án, 9 óra 30 perctől, a megyei tanács márványtermében. A fórumra faiparban jártas szakembereket, építészeket, tervezőket, lakberendezőket, vállalkozókat és a téma iránt érdeklődőket várnak.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc

Az eseményen kiemelt fontossággal bír majd a fenntarthatóság, hogy miért jó fenntartható er­dőgazdálkodásból származó faanyagokat használni, hogyan segít a fa a hőszigetelésben és csökkenti a fűtési és hűtési költségeket, milyen előnyökkel jár a fa gyors és könnyű szerelése. E mellett pedig kiemelt szerepet kap a faanyagok és építési módszerek technológiájának fejlődése, a fa karbantartásának mikéntje, az egészségre gyakorolt hatása. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fa nem minden környezetben és helyzetben ideális, de a szakmai fórumon erről is szó esik majd.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke üdvözölte a kezdeményezést, hiszen megyénkben nemcsak mint természeti kincs és érték jelenik meg a fa, hanem épített örökségünk szerves részét képezi ez az anyag. Mint mondta, a téma kapcsán egyik legfontosabb cél az lenne, hogy az itt levágott faanyag minél magasabb szinten kerüljön hasznosításra és feldolgozásra, és ne nyersanyagként kerüljön ki a megyéből, hiszen egy környezetbarát és megújuló energiaforrásból származó építkezési anyagról van szó.

– Hargita Megye Tanácsa is kiemelt helyen kezeli ezt a területet, legyen szó vállalkozásokról, képzési lehetőségekről vagy az épített örökségről, éppen ezért fektet hangsúlyt a falukép- és műemlékvédelemre, a modern székely ház programra is. A Hargita Megyéért Egyesület szé­kely­ka­pu­kat felkaroló programja szintén ezt hivatott elérni, hogy épített örökségünket megőrizzük és megismertessük minél szélesebb körben. Erre erősített rá, hogy nemrég hungarikummá nyilvánították a székelykaput, tehát van miért tenni és dolgozni

– fejtette ki a megyeelnök.
Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója elmondta, a fórum kiváló alkalom lesz arra, hogy jobban megismerjék a faiparban rejlő lehetőségeket és kihívásokat. A fa mint építőanyag rendkívül sokoldalú és környezetbarát, azonban figyelni kell a fenntarthatóságra.
A fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyagok használata nemcsak környezetvédelmi szempontból fontos, hanem gazdaságilag is előnyös. Az energiamegtakarítás és a hőszigetelés terén is számos lehetőséget kínál, miközben egyedi és esztétikus építészeti megoldásokat tesz lehetővé. A fórum célja ugyanakkor, hogy összehozza a faipar szakértőit és az érdeklődőket, hogy megoszthassák tapasztalataikat és tanulhassanak egymástól. Bízunk benne, hogy ez az esemény hozzájárul a helyi és térségi építőipar fejlődéséhez, és inspirálja azokat, akik építkezés vagy lakásfelújítás előtt állnak.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!