Hirdetés

Gátat szabtak a víznek

Elkészült a 3800 méter hosszúságú vasbeton támfal Gyimesközéplokon, Bükkhavas és Hidegség között. A beruházás értéke meghaladta a 18 millió lejt. A péntek délelőtt tartott helyszíni átadón elhangzott, hogy a lakosság javai, az utak és hidak biztonsága mostantól garantált.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc
Gátat szabtak a víznek
Nem bízzák többé a véletlenre. Elkészült az árvízvédelmi beruházás Fotó: Vlaicu Lajos

A gyimesközéploki lakosság ingatlanjai és az út infrastruktúrájának védelmét hivatott biztosítani a 3840 méteren elkészült és pénteken átadott vasbeton támfal, amely a patakpart mentén, változó magasággal – kettőtől öt méterig – Bükkhavas és Hidegség között épült. A beruházás összköltsége meghaladja a 18 millió lejt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A partvédelem mellett, az elmúlt négy évben öt hidat is építettek, ezzel a Gyimesközéplokon elvégzett munkálatok teljes értéke több mint 26 millió lej. 

Moldován József kivitelező szerint igaz ugyan, hogy a beruházás ideje alatt nehezen tudtak közlekedni a helyiek, de a támfal elkészültével olyan beruházást adnak át a közösségnek, amely a helyiek biztonságát és javaik védelmét szolgálja.

– A munka egy szakasza lezárult, de bízunk benne, hogy Hargita Megye Tanácsának a folytatáshoz is lesz anyagi forrása – jegyezte meg a kivitelező.

Gergely Károly, Gyimesközéplok polgármestere felidézte a 2018-as időszakot, amikor Hidegség pataka kiöntött elárasztva a helyiek udvarait és ingatlanjait, az utak és a hidak pedig járhatatlanná váltak.

– Beszakadt utak, odaveszett javak mutatták az áradás pusztítását, ráadásul ez többször megismétlődött abban az időszakban. Hidegség számára a beruházás kilencvenszázalékos biztonságot garantál – mondta a polgármester, aki a végén köszönetet mondott a megyei tanács munkatársainak. Hozzátette:

a támfal és hidak elkészülte után következhet az aszfaltozás,

ugyanis eddig az elsődleges feladatuknak azt tekintették,  hogy biztosítsák a lakosság védelmét az árvízzel szemben.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott: kellett egy átfogó és mindenre kiterjedő árvízvédelmi beruházás a Gyimesekben. Amíg a nagyobb és átfogóbb beruházásnak nem fogtak neki, addig esőzések idején a víz maradt az úr a térségben, ennek vették elejét a beruházás kivitelezésével.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!