Hirdetés

Meghosszabbították a határidőt

A csíkszeredai önkormányzat legutóbbi havi soros ülésén 2026 végéig hosszabbította meg a Micimackó óvoda felújítási mun­kálatai befejezésének ha­táridejét. Ehhez azonban a hivatalnak új finanszírozási szerződést kell aláírnia a Központi Régió 2021–2027-es Programjában.

Pál Bíborka
Meghosszabbították a határidőt
Felállványozott épület. Rejtett hibák Fotó: László F. Csaba

Amint arról már korábban beszámoltunk, ez év februárjában kiderül, hogy előre nem látható problémák miatt meghosszabbítják a Micimackó óvoda felújítási munkálatainak ütemtervét, a tetőszerkezet bontásakor ugyanis súlyos statikai problémákkal szembesült a kivitelező. Akkor az önkormányzat még abban reménykedett, hogy ennek ellenére tanévkezdésre sikerül kivitelezniük a beruházást, hiszen az eredeti terv szerint már 2023 decemberére kellett volna befejezni az épület korszerűsítését.

Örökölt hiba

– Az 1974-es építkezéskor hibás kivitelezési megoldásokat „rejtettek el”: csak a bontás során szembesülhettünk azzal a ténnyel, hogy az emeleti födém nincs mindenhol rögzítve a tartószerkezethez. A hiba tehát nem a tervezőnél és nem is a jelenlegi kivitelezőnél keresendő

– elevenítette fel a beruházás elhúzódásának okát a hivatal sajtóirodája.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Mivel a beruházást a Regionális Operatív Programból finanszírozták, és ennek a határideje lejárt, az önkormányzat a 2023. évi 425-ös sz. törvény alapján – ami lehetővé teszi a be nem fejezett munkálatok folytatását – kérte a projekt áthelyezését a 2021–2027-es uniós finanszírozási ciklusba. 

– A módszertan hosszas kidolgozása miatt csak mostanra sikerült elgördíteni minden akadályt egy új finanszírozási szerződés aláírása elől a Központi Régió 2021–2027-es Programjában. A finanszírozási kérelem benyújtásának határideje tegnap lejárt, és a déli órákban fel is töltöttük a pályázatot

– közölte a Városháza.

Meghosszabbították a határidőt

Eredeti felállásban

A hivatal szerint technikailag ez azt jelenti, hogy a beruházás az eredeti tervezővel, kivitelezővel és építkezés-felügyelettel folytatódik, és a finanszírozására biztosított összeg sem változik, az első projektben már felhasznált összeget ugyanis kivonják az újabb támogatásából. 
Az óvodaépület felújítási munkálatai során észlelt statikai problémát egyébként már sikerült kijavítani, és tető alá került az épület. Jelenleg szendvicspannó-falak építésével, külső szigeteléssel, ablakok beszerelésével dolgozik a kivitelező.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!