Hirdetés

Fontos a gazdáknak

Néhány héten belül elkezdik a Csík­szent­ta­mást Ma­ros­fő­vel összekötő községi besorolású, tíz kilométeres makadámút aszfaltozását. A támogatási szerződést a múlt héten írta alá a felcsíki település polgármestere a fejlesztési minisztériumban. A több mint tízmillió lejes beruházás a község gazdáinak biztonságos közlekedését szolgálja.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Fontos a gazdáknak
Makadámút. Könnyen elérik a szenttamásiak a marosfői kaszálókat Fotó: Bíró István

Egymillió euró értékű támogatást nyert 2010-ben az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDR) Csík­szent­ta­más önkormányzata a települést Marosfővel összekötő makadámút kia­la­kí­tá­sá­ra. Az összeget saját költségvetésből kiegészítve 2011-ben elkészült a beruházás. Azonban az elmúlt években az út a meredekebb szakaszokon az esőzések, vízmosások miatt több helyen megrongálódott. Szakértőkkel egyeztetve arra jutott a felcsíki község vezetősége, hogy a problémát az út aszfaltozásával lehetne megoldani. Ezért pályáztak az Anghel Saligny programban, így a megnyert több mint 10 millió lejes támogatással és saját költségvetésből elvégzik az út aszfaltos burkolását is. A támogatási szerződést a múlt héten szerdán írta alá a felcsíki település polgármestere a fejlesztési minisztériumban. Egyébként az önkormányzat vezetősége ma találkozik a tervezővel, a konzulens cég és a székelyudvarhelyi kivitelező vállalat képviselőivel, és döntenek a munkafolyamatról.


Hirdetés

– A község mezőgazdasági területeinek nagy részét ez az út szolgálja ki, ezért is fontos az aszfaltozása, illetve azért, mert a csíkszenttamásiaknak nagyon sok területük Marosfőn van. Az E578-as európai úton egyre nehezebb és veszélyesebb mezőgazdasági járművekkel közlekedni, ezért rendkívül szükséges a mostani makadámút burkolása, amelyet eddig is lehetett használni, de mostanra a Marosfő felőli szakasza nagyon megrongálódott. Az aszfaltos út Csík­szent­ta­más határától a marosfői sípálya közelében lévő lakóházakig fog elkészülni, hiszen onnantól a mintegy 200 méteres szakasz már a vaslábi önkormányzat adminisztratív területe

– mondta érdeklődésünkre Kedves Róbert, Csíkszenttamás polgármestere.
Megjegyezte: az út burkolását igyekeznek úgy végezni, hogy a tavaszi és a nyári mezőgazdasági munkálatokat kevésbé akadályozzák, illetve az esetleges fennakadásokért kérik a lakosság türelmét és megértését.
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!