Hirdetés

Folytatták a sebespisztráng-telepítést a Szilos-patak hegyvidéki szakaszánál

Négyezer-ötszáz sebes pisztrángot telepítettek a Csíkrákos közelében található Szilos-patak hegyvidéki szakaszánál a napokban. Az állománygyarapítást célzó akció a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás révén valósult meg. A pisztrángokat a szomszédos Kovászna megyéből – Erdőfüléből – hozták. Madár Zsolt, a fejlesztési társulás ügyvezető igazgatója szerint a Kishorgász program célja, hogy a horgászatot megismertesse és népszerűsítse a fiatalok körében. Éppen ezért a csíkrákosi általános iskola tanulói megfigyelték a halak szabadon engedését, majd a Csíkszeredai Vadász és Sporthorgász Egyesület tagjaival közösen a gyerekek is kivették részüket a munkából.

Vlaicu Lajos
Folytatták a sebespisztráng-telepítést a Szilos-patak hegyvidéki szakaszánál
A szabadon engedett sebes pisztrángok szeretik a térség tiszta és hideg hegyvidéki patakjait Fotó: Vlaicu Lajos

– A magyar állam támogatásának köszönhetően száz Hargita megyei kis horgász vehet részt a nyáron egy magyarországi kishorgász-táborban. Fontos, hogy környezettudatosságra és a biodiverzitás megőrzésére neveljük a gyermekeket – hívta fel a figyelmet Madár Zsolt. Hozzátette: azokban a patakokban, ahol frissen telepítettek halat, egy-két évig tilos a horgászat. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Bencze István, a Csíkszeredai Vadászegyesület elnöke kifejtette: szervezetük Hargita megye legnagyobb vadászegyesülete, ugyanis több mint 97 ezer hektáron dolgoznak. Emlékeztetett, hogy tavaly a Hargita-hegységben található Vár-patakba telepítettek ötezer pisztrángot. Hozzátette, hogy a szabadon engedett sebes pisztrángok 90 százaléka életben marad a patakokban.

Folytatták a sebespisztráng-telepítést a Szilos-patak hegyvidéki szakaszánál

A társulás készíti a Hargita-hegység mestertervét, a Madarasi-Hargita fejlesztési stratégiáját. De ezenkívül az ellenőrzésük alatt készül az országban ritkaságszámba menő Hargita-hegység digitális információs rendszere. Ők foglalkoznak továbbá a Hargita-hegység és zónáját érintő övezeti rendezési tervek kivitelezésével, sőt vállalták, hogy a Vargyas völgyében kiépítik az elektromos hálózatot, így megnyílhat az út a Vargyas-völgy fejlődése előtt. Nagyon fontos események szervezői, mint például a Pásztornap a Hargitán vagy társszervezői a Székelyföldi Erdőgazdálkodók és Erdőtulajdonosok Konferenciájának. Tevékenységeik megvalósításához számos pályázatot hívtak és hívnak le. A társulás most a Görgényi-havasokkal fog bővülni.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!