Folytatják a tavaly elkezdett munkát

HN-információ

 

 

Felújítják a csíkrákosi templom külsejét. A múlt héten kezdődött munkálat során felkutatják és restaurálják a templomhajó külső falképeit, illetve újrafestik a falakat is. Az állagmegőrzést a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a magyarországi Teleki László Alapítvány támogatásával végzik.


Először 2001 és 2004 között restaurálták a csíkrákosi templom tornyát. Akkor a szakszerűtlen munkálat miatt olyan károsodást szenvedett, hogy néhány éve szinte menthetetlennek tűnt. Egy évvel ezelőtt a magyar kormány támogatásával teljesen felújították, restaurálták a tornyot és a rajta lévő rajzokat is. Szintén egy éve a megyei önkormányzat segítségével megoldották a templom körüli vízelvezetést is. A múlt héten újabb munkálatok kezdődtek a Kisboldogasszony tiszteletére szentelt templomnál. Ezúttal a templomhajó külsején felkutatják és restaurálják a falképeket, majd újrafestik a falakat is – tudta meg lapunk Császár Attilától, Csíkrákos polgármesterétől. 
– Egy szakmai csoport felügyeli a munkát. Ezúttal arra van engedélyünk és azt is végezzük el, ami a beázások miatt rongálódott meg, tehát azokat a részeket javítjuk, ahol a beázás miatt megsérült a fal, illetve kicseréljük a csatornahálózatot is – részletezte a község elöljárója.
Hozzátette: a javításokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Teleki László Alapítvány összesen 22 millió forintos támogatásával végzik, illetve pályáztak a megyei önkormányzat műemlékvédelmi programjában is. A Czimbalmos Attila restaurátor vezette felújítási munkát a tervek szerint szeptember végére befejezik.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!