Feszültség a Tavasz és a Fürdő utcai lakosok között

HN-információ

Felháborodott lakosok gyűltek össze kedden a csíkszeredai Tavasz és Fürdő utca kereszteződésében található kis üzletnél. A feszültséget három konténer okozta, amelyekbe a lakosok szerint az Erőss Zsolt Arénában eddig elszállásolt roma közösséget költöztetnék.

A lakók elmondása szerint a csíkszeredai Tavasz utcai romatelep már több éve gondot okoz. Kedd délután a környékről több lakos is összegyűlt a kisbolt előtt nemtetszését kifejezve a már meglévő romatelepre szállított három utánfutós konténer miatt.

Mint ismeretes, az egy évvel ezelőtti csíksomlyói tűzvészben szállás nélkül maradt roma családokat az önkormányzat az Erőss Zsolt Arénába költöztette ideiglenesen. A következő egy évben a sportcsarnokból kiköltöző romák lakhelyéül szolgálhatnak azok a konténerek, amelyeket a kormány katasztrófavédelmi alapjából biztosított az önkormányzat, ám eddig még nem sikerült helyet találni nekik a városban. A Tavasz és Fürdő utcai lakosok is úgy vélik, a magánterületre szállított három konténer ezt a célt fogja szolgálni.

Már nagyon régóta itt van a romatelep, ezzel megbékültünk, elfogadtuk. Hivatalos álláspontot még nem közölt velünk a városháza, de tudni akarjuk, mi a céljuk ezzel a három konténerrel. Valószínűleg ide költöztetnék az eddig a sportcsarnokban elszállásolt roma családokat, akiknek mint tudjuk, április 26-ig el kell hagyniuk az arénát – közölte indulatosan S. Z. H. Tavasz utcai férfi. Hozzátette: ha nem változik a helyzet, a lakókkal közösen tüntetést szerveznek a csíkszeredai városháza előtt.

A nyugtalan tömeg hosszas tanácskozás után végül egy emberként indult el az említett konténerekhez, ahol a roma közösség tagjai is csatlakoztak hozzájuk. Egy roma férfi a helyzet kapcsán kifejtette: a többi lakoshoz hasonlóan ők is elhatárolódnak az elképzeléstől, hogy a somlyói romákat oda telepítsék. Elmondása szerint a két közösség nem férne meg egymás mellett.

Keresztes Árpád Tavasz utcai lakos úgy véli, egyszer a helybeli problémát kellene megoldani, mielőtt még más romákat költöztetnének oda.

Tarthatatlan ez a helyzet, rengeteg gondot okoznak az illegálisan itt élő romák. A csíksomlyói roma családok ideköltöztetése pedig csak tetézni fogja a bajt. Mi egy közösségként jöttünk ide ki, hogy meghallgassanak, valamint észrevegyenek minket és ezt az állapotot – fogalmazott a férfi.

Adorján Zsófia



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!