Ezüstfesztivál Csíkszeredában: Híd az idősek és fiatalok között

Kedd és csütörtök között szervezik meg Csíkszeredában az Ezüstfesztivál az idősekért című rendezvénysorozatot. A fesztivál második kiadásának célja – csakúgy, mint tavaly – az, hogy ráirányítsa közösségünk figyelmét az idősekre, illetve áthidalja a fiatalok és idősek között levő szakadékot.

Kovács Andrea
Ezüstfesztivál Csíkszeredában: Híd az idősek és fiatalok között
Fiatalok és idősek – kapcsolódjunk egymáshoz emberi mivoltunk mentén Fotó: Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság

1990 óta minden évben október elsején tartják az idősek világnapját. Ez alkalomból a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság felnőttgondozással foglalkozó munkaközössége és Csíkszereda Városháza közösen szervezte meg a második Ezüstfesztivál az idősekért címet viselő rendezvénysorozatot Csíkszeredában. A fesztivál célja közösségünk figyelmének ráirányítása az időskorra, az aktív időskor népszerűsítése, a fiatalok érzékenyítése az idősek problémáit illetően, a két generáció közötti szakadék áthidalása.

Az szeretnénk, ha az idősek nem mondanának le magukról nyugdíjazás után, hanem megmaradna a hitük, hogy még van idejük. Fontos lenne, ha az idősebb generáció problémáira érzékenyebbek, nyitottabbak lennének a fiatalok, ha emberi mivoltuk mentén kapcsolódnának egymáshoz, mert így tudnának az idősek és fiatalok jó minőségű időt együtt tölteni, meghallani egymást

– vélekedett Csikós Katalin, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság szociális munkása, az Ezüstfesztivál ötletgazdája.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A csütörtökig tartó rendezvény során az idősek ingyenesen vehetnek részt különféle programokon, lesznek ismeretterjesztő fórumok, tematikus filmvetítések, múzeumlátogatások, sporttevékenységek, kulturális előadások. Csikós Katalin kiemelte: fontos, hogy a programok első számú célcsoportja az idősek, de mivel nem kizárólag nekik szólnak, bíznak abban, hogy a fiatalabb hozzátartozók kézen fogják időseiket, és akár együtt ellátogatnak az eseményekre. Egyúttal arra is emlékeztetett, hogy figyeltek arra, hogy a magyar és román ajkú idősek számára egyaránt szervezzenek programokat, ezért lesznek román feliratos filmvetítések, román nyelvű múzeumi tárlatvezetések is, hogy a nyelvi korlátok ne jelentsenek akadályt az eseményen.

Az Ezüstfesztivál részletes programja elérhető az esemény Facebook-oldalán.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!