Hirdetés

Ez volt az első, de nem az utolsó

Szombaton rendezték meg az első csíkszeredai TEDx-et, amelyen telt ház volt. A színvonalas rendezvényen tizenkét rövid, tömör, különböző tematikájú és inspiráló előadást hallhattak a jelenlévők.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ez volt az első, de nem az utolsó
Színpadon a szervezők. Színvonalas rendezvény Fotó: Biró Zoltán

Telt ház volt a Csíki Moziban szombaton, az első csíkszeredai TEDx konferencián, amelyen tizenkét előadótól hallhattak gondolatébresztő, inspiráló előadást az érdeklődők.

Biró Zoltán

A rendezvény Albert Beáta biokémikus-biotechnológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanárának előadásával kezdődött, utána Szilágyi Levente szoftverfejlesztő következett, aki többek között a csíkszeredai The House coworking iroda létrejöttéről beszélt. Veres Nagy Tímea, a Sepsi Helyi Akciócsoport egyesület projektvezetője arról beszélt, hogyan építhetünk közösséget, és milyen út vezethet a társadalmi változásokig. A szünet előtt Makai Edina, a Michelin-csillagos Salt étterem séfhelyettese azt mutatta be, hogyan lehet a konyhában felhasználni a penészgombákat és különböző baktériumkultúrákat, hogy új és izgalmas ízeket hozzanak létre. A szünet után Bodor Katalin kutató, a csíkszeredai Vadgazdálkodási és Hegyvidéki Erőforrások Kutatási és Fejlesztési Intézetének kutatója a csíki levegő minőségéről beszélt.

Biró Zoltán

Csala Dénes kutató az adatvizualizációról tartott előadást, majd Hatházi Rebeka jelmez- és díszlettervező a színház világáról, a színházcsinálás háttérben zajló folyamatairól beszélt. Radu Predescu katonai veterán és volt NATO-oktató – aki jelenleg az üzleti szektorban dolgozik – osztotta meg élettapasztalatait a közönséggel.


Az utolsó előadástömbben Burján Szilárd, az Eco Tiny House értékesítési és marketingigazgatója lépett színpadra, aki elkötelezett a székelyföldi turizmus megreformálása mellett. Előadásában pozitív turisztikai példákat mutatott be, majd Sabo Melinda kognitív idegtudós arról beszélt, hogy mi a célja az emberi memóriának. Utána Bethke Gyöngyvér (Gogo Bethke) osztotta meg tapasztalatait a közönséggel, hiszen Csíkszeredából az USA-ba költözött, bébiszitterként dolgozott, és idővel az ingatlanértékesítés élmezőnyébe került. A rendezvény utolsó előadója Miklós Csongor pszichológus, terapeuta és mentálhigiénés szakember volt, aki arra a kérdésre adott választ, hogy miért kér nehezen segítséget a székely ember, ha mentális nehézségekkel vagy érzelmi megpróbáltatásokkal néz szembe.


Végül Szakács Botond főszervező lépett színpadra, aki megköszönte az önkéntes szervezők munkáját, hiszen sikerült Csíkszeredában is színvonalasan megrendezni a TEDx-et. Mint mondta, hagyományteremtő volt az első TEDxCsíkszereda, mert reményeik szerint a következő években is megrendezik.

Biró ZoltánHirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!