Erdőalji iskolabővítés: tiltakoznak a helyiek

Újabb, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalához címzett nyílt levélben adnak hangot elégedetlenségüknek a helybéli lakosok, amiért a Xantus János Általános Iskolához tartozó iskolaépület udvarán konténerekből álló moduláris iskolát alakít ki az önkormányzat.

Pál Bíborka
Erdőalji iskolabővítés: tiltakoznak a helyiek
Konténeriskolát építenek Fotó: László F. Csaba

A hőszigetelt, árammal, folyó vízzel ellátott konténerépületben azok a korábban Csíksomlyón óvodába és iskolába járó gyermekek tanulnak majd – a városháza korábbi közlése szerint szeptember 16-tól –, akiket ki kellett költöztetni a Szék útja 139. szám alatti, egyházi tulajdonú ingatlanból, miután kiderült, hogy az omlásveszélyes, s így oktatási intézményként sem működhet. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

„Az erdőalji és csibai lakosság” aláírással ellátott nyílt levél megfogalmazói elsősorban amiatt tiltakoznak, hogy a környéken szegregált oktatási intézmény jön létre. „Egyetlenegy javaslatunk, de még a kompromisszumkötési javaslatunk sem találhatott meghallgatásra, csak és kizárólag az az egy út volt járható, hogy egy iskolaudvarra a meglévő épület mellé még bezsúfolódjon 22 konténer, és a jelenlegi 45–50 gyerek mellé (akiknek a zöme már így is roma) még érkezzen közel 100 roma gyermek. (…) A több évtizedes hibát a körzetek be nem tartásával nem megszüntetni próbálják, hanem rásegítenek még egy lépéssel. (…) Régebben magyar osztályok indultak, bennük néhány roma gyermekkel, akik az esetek zömében beilleszkedtek – az erdőalji iskola esetében roma osztályok indulnak, bennük néhány magyar gyermekkel, már ha valamelyik magyar szülő beíratja a gyermekét, mert ha nem, állhat be a sorba és körzetet szegve »bekönyörögheti« gyermekét egy másik, többségében magyar gyermekekből álló iskolába. (…) Megértettük, hogy a törvény kötelezi azt, hogy biztosítva legyen a gyermekek iskolába járása. Megértettük, hogy a véleményünk nem számít, sem az, hogy nekünk, mint ott lakóknak, akik nap mint nap érzékelni fogjuk ezt az új jelenséget, mi lenne a jó – örvendjünk, hogy ott élhetünk, nekünk kellett...” – áll a levélben. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!