Hirdetés

Először végeztek prosztatektómiás műtéteket a csíkszeredai kórházban

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Először végeztek prosztatektómiás műtéteket a csíkszeredai kórházban
A beavatkozásokat dr. Albert Claudiu, az urológiai osztály főorvosa végezte Fotó: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház/Facebook

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban először végeztek prosztatektómiás műtéteket, melyek révén két daganatos beteg állapota jelentősen javult – tájékoztatott a kórház közösségi oldalán.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A beavatkozásokat dr. Albert Claudiu, az urológiai osztály főorvosa végezte, október 14-én, két korai stádiumú prosztatarákos páciensen. A kórház közleménye szerint a beavatkozások dr. Szabó József és dr. Szöllösi Attila urológus főorvosok felügyelete alatt zajlottak, a Székelyudvarhelyi Városi Kórházból. Az anesztéziát dr. Bartha István biztosította. A prosztatektómia az egyik legbonyolultabb urológiai műtét. A 67 és 68 éves betegek szövődmények nélkül gyógyultak, szerdán hazatérhettek.

A prosztatarákos esetek számának növekedésével ez a beavatkozás minden operálható stádiumú beteg számára ajánlott, nyilatkozta dr. Albert Claudiu. A kórház jelenleg a laparoszkópos, kevésbé invazív technika bevezetését is tervezi.

Novembert egyébként a férfiak egészségének hónapjaként tartják számon, amikor világszerte felhívják a figyelmet a prosztatarákra és a szűrővizsgálatok fontosságára. Ha egy férfi rendszeresen részt vesz szűrővizsgálatokon, valós esélye van arra, hogy időben fény derüljön a prosztatát érintő megbetegedésekre. A prosztatarák első tünetei lehetnek a gyakori vizelés, a vékonyabb vizeletsugár, a vérvizelés és a testsúlycsökkenés.

A prosztatarák korai stádiumban történő felismerése érdekében az orvosok azt javasolják a férfiaknak, hogy 40 éves kor után vegyenek részt prosztataszűrésen, és 50 éves kor után évente végeztessenek a PSA-szint meghatározására vérvizsgálatot, illetve menjenek el urológiai konzultációra, még akkor is, ha nincsenek tüneteik.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!