Elmosták a tudomány és művészet közötti határt

Első alkalommal rendeztek tudomány-népszerűsítő fesztivált Csíkszeredában: a hétfőtől szerdáig tartó esemény legfőbb célja a tudományos ismeretterjesztés volt a művészettel karöltve. Nagy Péter szervező szerint sikeres volt a többnapos rendezvény, a résztvevők szerint pedig tartalmas, izgalmas programok voltak.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Elmosták a tudomány és művészet közötti határt
Tudomány-népszerűsítés. Szemmel láthatóan megragadta az ifjabb nemzedék figyelmét Fotó: László F. Csaba

Sikeres volt a Csíkszeredában újdonságnak számító Üveggyöngyvarázs Tudományos Fesztivál, amelyet tudományos ismeretterjesztés céljából rendeztek meg a megyeszékhelyen augusztus 5–7. között. A rendezvény utolsó napján, szerdán zajlott a legtöbb program: a Mikó-vár udvarán délelőttől késő estig többek között volt zenés-tudományos bábjáték, zenés, filmekkel és fagyizással összekötött csillagászati foglalkozás gyermekeknek, továbbá volt asztrofotó-kiállítás és tárlatvezetés, színjáték és tudomány-népszerűsítő előadás is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Elmosták a tudomány és művészet közötti határt

Ezt megelőzően, hétfőn Nagy Péter, a fesztivál ötletgazdája és főszervezője a Mikó-várban telt ház – vagy inkább telt udvar – előtt tartott előadást a fénykutatásról Fénybenjárók címmel, Márdirosz Ágnes színművész közreműködésével, aki népdalokat énekelt. Kedden Nagy Péter a Petőfi Kávéházban Kvantumfizika költőknek címmel tartott előadást. A szervező hangsúlyozta:

az Üveggyöngyvarázs egyik különlegessége, hogy a természettudományi témákat humán tudományokkal és művészetekkel kapcsolja össze, ezáltal elmosva az ezeket elválasztó határokat.

A fesztivál hivatalos megnyitóját is szerda délután tartották, amelyen Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató videóhívásban, Budapestről köszöntötte a jelenlevőket. Mint mondta, az eredeti tervek szerint ő is jelen lett volna a rendezvényen, és sajnálja, hogy nem lehetett ott, hiszen – olyan hálózatkutatóként, aki diákkorában szobrász szeretett volna lenni – őt is foglalkoztatja a természettudomány és a művészet közötti kapcsolat.

– Amikor diák voltam, nem volt párbeszéd a művészet és a tudomány között. Az, ami most történik Csíkszeredában, hogy ebből a párbeszédből esemény jött létre, kapcsolódik az én tevékenységemhez is. Lényegében mindkét világban otthon érzem magam, mert

a művészet iránti szeretetem megmaradt, és fontos lenne, hogy ne válasszuk szét ezt a két világot, hanem engedjük, hogy egymást inspirálják

– mondta a világhírű kutató.

Elmosták a tudomány és művészet közötti határt
Mint folytatta, szerinte a tudományos és művészeti gondolkodás hasonló, hiszen mindkettő az újat, új nyelveket, új formákat és lehetőségeket keresi, amelyeken keresztül jobban meg lehet érteni a világot. A tudomány képletekkel és mérésekkel teszi ezt, a művészet pedig a színek, a formák nyelvén.

Elmosták a tudomány és művészet közötti határt
A megnyitón jelen volt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is, aki elmondta, hogy két oka is van annak, hogy eljött az Üveggyöngyvarázs Tudományos Fesztiválra: az egyik az, hogy fontosnak tartja azt a fajta tudományos ismeretterjesztést, ami művészettel karöltve zajlik, a másik ok pedig maga a rendezvény ötletgazdája, Nagy Péter.

– Régóta figyelemmel követem Péter tevékenységét, mert közérthetővé teszi a tudományt, és összekapcsolja a kultúrával. Konokul, alázatosan és szenvedélyesen teszi ezt, és remélem, hogy a segítségemmel ezt a típusú rendezvényt nemcsak Csíkszeredában, hanem Erdély más településein is megrendezhetik – mondta Kelemen Hunor.

Ezt követően Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere és Karda-Markaly Aranka, a Csíki Székely Múzeum igazgatója is köszöntötte a jelenlevőket. Tartalmas programokkal, zenés, verses, képzőművészeti tevékenységekkel, előadásokkal folytatódott a programsorozat.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!