Hirdetés

Magyar régizene a nyitónapon

A Musica Historica együttes koncertjével, illetve az UNESCO-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta és a Liszt Ferenc-díjas Andrejszki Judit csembalista hangversenyével kezdődött a 41. Csíkszeredai Régizene Fesztivál szombaton. Az első koncerteket és a megnyitóünnepséget a Csíki Játékszín nagytermében tartották meg.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Magyar régizene a nyitónapon
Színpadon a Musica Historica. Bordalok, asztali nóták csendültek fel Fotó: Veres Nándor

A magyar zene volt a Csíkszeredai Régizene Fesztivál első napjának a középpontjában, hiszen a nyitókoncertet adó Musica Historica együttes és az őket követő Sebestyén Márta UNESCO-díjas népdalénekes, Andrejszki Judit csembalista és meghívottjaik is többnyire magyar régizenét játszottak. Szombaton késő délután a Csíki Játékszín nagytermében nyitották meg a 41. Csíkszeredai Régizene Fesztivált. Az időjárás-előrejelzésre hivatkozva a megnyitó előtt egy nappal közölték a szervezők a helyszínváltozást, mondván: „úgy döntöttünk, hogy az eseményt fedél alá visszük a Mikó-vár udvaráról”.
Mielőtt az első régizene-együttes, a Musica Historica színpadra lépett volna, Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője köszöntötte a jelenlevőket, és formális, ünnepi beszéd helyett személyes benyomásait osztotta meg: azt, hogy mit jelent számára a Régizene Fesztivál. 
– Műveltség. Küldetés. Örökség. Lokális. Európai. Egyetemes. Emberi. Zene – ezzel a pár fogalommal ért a felsorolás végére Ferencz Angéla.

Magyar régizene a nyitónapon


Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője röviden ismertette a kilencnapos rendezvény műsorát, amelyek az idei témához, a párhuzamokhoz és ellentétekhez kapcsolódnak. Mint mondta, a legrégebbi muzsika a 13. századból, a legújabb a 21. századból származik, és csíkszeredai zeneszerző művei is felcsendülnek majd a fesztiválon. A művészeti vezető ismertette a fesztivál programját, kiemelve a vasárnapi fellépőket, a francia Into the Winds együttest.

Magyar régizene a nyitónapon

Mint összegezte, énekes és hangszeres zene; vallásos és világi zene; magyar, erdélyi, olasz, francia, angol, spanyol és német zene; tizennégy hangverseny; tizenkét együttes várja az érdeklődőket. A közönség figyelmébe ajánlotta a kísérőrendezvényeket is, majd a Musica Historica együttes koncertjével és Sebestyén Márta UNESCO-díjas népdalénekes, valamint Andrejszki Judit csembalista hangversenyével kezdetét vette a 41. Csíkszeredai Régizene Fesztivál.

Magyar régizene a nyitónapon

Magyar régizene a nyitónapon

Magyar régizene a nyitónapon



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!