Elismerték Bodó Dávid érdemeit

HN-információ

 

 

A csíkozmási helyi önkormányzat és Hargita Megye Tanácsa is kitüntette Bodó Dávidot, a község egykori polgármesterét, a csíkkozmási Sószékfürdőn tegnap megtartott megyei tanácsülés előtt. Az megyét vezető testület ugyanakkor a turisztikai beruházások támogatásáról is döntött.

Csíkkozmás község díját, illetve a Bethlen Gábor-díjat is átvehette Bodó Dávid, Csíkkozmás volt polgármestere. Mindezzel kiemelkedő közéleti munkásságát ismerték, amellyel hozzájárult Hargita megye, a székely közösség felemelkedéséhez, jó híres öregbítéséhez.
− Nagyon meglepett mindez, egyáltalán nem számítottam rá. A kollégák és mindenki más nagyon jól titkolta előttem. Nagy megtiszteltetés ez, nagyon hálás vagyok érte – nyilatkozta lapunknak Bodó Dávid. Becze István Csík térségi megyei tanácsos méltatásában kiemelte: úttörője volt a mezőgazdasági termelés, terményértékesítés korszerűsítésének, azáltal, hogy létrehozta az első burgonyaértékesítő társulást a Székelyföldön. Jó gazda módjára vigyázta a Nyergestetőn magasodó emlékművet, környékét és a spontán módon gyarapodó kopjafaerdőt, vendégszerető házigazdája volt a március 15-i és az augusztusi megemlékezésekre érkező zarándokoknak, köztük több alkalommal állam- és kormányfőket is tisztelhettünk – hangzott el többek közt a laudációban.

Turisztikai beruházásokat támogatnak
A megyei önkormányzat több, a turisztikai beruházást támogató határozatot fogadott el. 440 ezer lejt szavaztak meg a helyi önkormányzatoknak az áfavisszaosztásból: csaknem 40 ezer lejt Csíkkozmásnak a Sószékfürdő és Nyírfürdő, hagyományos fürdőhelyek felújítására, valamint a helyi önkéntes tűzoltók felszerelésére, 100 ezer lejt Zetelaka számára az ivói Gyepespataka utca felújítására, további 100 ezer lejt Nagygalambfalvának a kultúrotthon felújítására, valamint újabb 200 ezer lejjel segítik a borszéki wellness- és kezelőközpont befejezését. Ezenkívül elfogadták a Hargita Megye Tanácsa tulajdonában lévő homoródfürdői 15-ös, 16-os, és 25-ös villák felújítási terveit.

Festői környezetben tartották meg ezúttal a megyei tanácsülést

Infrastruktúrára is jut pénz
A megyevezetés növelte a megyei tanács járdaprogramjának keretösszegét. Erre azért volt szükség, hogy a 126-os megyei út, gyergyóalfalvi szakaszán építendő járda megvalósíthatósági tanulmánya elkészülhessen. Idén várhatóan kírják a közbeszerzési eljárást. Elfogadták a megyei tanács által fenntartott Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház helikopter-leszállójának terveit is. Három EU-s pályázat dokumentációjának pontosításáról döntöttek továbbá, amelyek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, valamint az Oklándi Inkluzív Oktatási Központ pályázatait érinti.
A testület több tagdíj mellett a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség számára is megszavazta a közel egymillió lejes hozzájárulást a 2020-as évre.Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ezzel megelőlegezték a bizalmat, tekintve, hogy az elkövetkező évek prioritása az EU-s források lehívása lesz a Hargita megyei fejlesztésekre.
– Továbbra is szolidáris Hargita Megye Tanácsa Borszék város ambiciózus elképzeléseivel, támogatjuk Székelyföld legnagyobb wellness- és kezelőbázisának befejezését. Ahogyan az elmúlt években, úgy folytatjuk összefogásban a munkát a teljes megyét érintő fejlesztésekkel. Fontos, hogy Csíkkozmáson a turizmus és vendéglátás szempontjából fontos beruházásoknak szavaztunk meg összegeket. Homoródfürdőn pedig szeretnénk visszaépíteni a megyei tanács épületeit autentikus formájukban, amelyeket a fiatalok számára bocsátunk, a hasznos szabadidő eltöltésére. Örvendek, hogy ebben a testületben határozataink nagy részét egyhangúlag fogadjuk el – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

Diszkréten lobbizott a helyi polgármester
Szántó László, Csíkkozmás polgármestere szerint a község természeti értékeire hívták fel a testület tagjainak figyelmét, azzal, hogy Sószékfürdőre hívták a döntéshozókat. Mint mondta, a Szent Anna-tó mellett Sószékfürdő és Nyírfürdő is természeti kincsek, amelyek turisztikai kihasználásához támogatásra van szükség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!