Elismerés Xantus Gézának

A nemzeti kultúra gyökereit felmutató, magas színvonalú művészetet művelő és munkásságukkal a magyar nemzeti identitástudat erő­sítéséhez hozzájáruló mű­vészeket díjaz évente a Szervátiusz Alapítvány. Idei kitüntetettjei között van Xantus Géza képzőművész, és egy évig ösztöndíjban részesül Simó István, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola diákja.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elismerés Xantus Gézának
Fotó: Szervátiusz Alapítvány

Aki a láthatatlan láttatását tűzi ki célul, annak kiindulásként végletekben és szélsőségekben kell gondolkodnia; Xantus, a képalkotó, a teológus ezt teszi: formateremtésének egyik pólusán a természethű figuralitás áll, a másikon viszont a teljes absztrakció – hangsúlyozta Árkossy István képzőművész Xantus Géza személyét és munkásságát méltatva a Szervátiusz Alapítvány szerdai budapesti díjkiosztó ünnepségén.
A szervezetet Szervátiusz Tibor (Kolozsvár, 1930. július 26. – Budapest, 2018. április 25.) Kossuth-díjas szobrászművész alapította 2003-ban édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulóján, feleségével, Klárával együtt, egyúttal létrehozva a Szervátiusz Jenő-díjat is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Hitelesen megfestett, szép alakjai akár a pre­raffaelitákat is idézhetik, akik felelősségük tudatában igyekeztek kivezetni koruk tévelygő művészetét a hűvös akadémizmusból a vágyott, a klasszikus eszmények irányába

– emelte ki a művész érdemeit hangsúlyozó Árkossy István.
Szervátiusz Jenő-díjban részesült Fülei Balázs zongoraművész, a Zeneakadémia docense is, aki a klasszikus zene nagyjainak interpretálásával gazdagítja életünket, munkásságát Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója méltatta. 
Az egy évre szóló Szer­vátiusz Tibor-ösztöndíjat idén Simó István, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola diákja kapta ígéretes tehetségéért, az elismeréseket Szervátiusz Tibor özvegye, Szervátiusz Klára adta át Budapesten.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!