Hirdetés

Elfogadták több tervezett beruházás megvalósíthatósági tanulmányát

Elfogadta a városi strand, a Vigadó műemlék épülete és a piaci kazánház kortárs művészeti központtá való átalakítása megvalósíthatósági tanulmányát pénteken soros havi közgyűlésén a csíkszeredai önkormányzat. Ugyanakkor egy Csíksomlyón található terület övezeti rendezési tervét is elfogadták, így nagyobb területre építhetnek lakásokat.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elfogadták több tervezett beruházás megvalósíthatósági tanulmányát
Közgyűlés. Jóváhagyták a napirenden szereplő határozattervezeteket Fotó: Létai Tibor

A kiemelt napirendi pontokkal kapcsolatban Korodi Attila polgármester úgy fogalmazott: a határozattervezet elfogadásával a város közelebb került annak az uniós projektnek a gyakorlatba ültetéséhez, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a Vígadó épületének északi szárnya visszanyerje régi rendeltetését és a város egyik olyan középülete legyen, amely kulturális eseményeket képes befogadni.

A jelenleg megviselt állapotú műemlék épület átfogó felújítása a tanulmány szerint 25,81 millió lejbe kerülhet.

Erre a célra az európai uniós Központi Régió Programból 22,35 millió lejes támogatásra pályázhat az önkormányzat idén november 8-ig.

Az elöljáró a városi strand felújításáról szólva elengedhetetlennek nevezte a megfelelő előkészületeket, mert ha nincsenek elfogadott tervek, akkor nem tudnak hozzá pályázati forrásokat szerezni.

A polgármester elmondása szerint a Piac utca 7/A szám alatti kazánházház kortárs művészeti központtá való átalakításával olyan műtermet és kiállítófelületet biztosítanak majd a kortárs művészek számára, ahol a művészek otthon érzik magukat és együttműködve tudnak alkotni és értéket teremteni.

A beruházást szintén uniós forrásokból tervezi finanszírozni az önkormányzat.

A 20,01 millió lejesre becsült projekt megvalósítására 17,47 millió lejre pályáznak.

A somlyói övezeti rendezési terv (PUZ) egyébként a csíksomlyói Barancs utca 6500 négyzetméteres területét rendezi. Beltelkesítés után lakóházak, társasházak épülhetnek rajta.

A közgyűlésen Tőke Ervin ellenzéki képviselő interpellációjában a Ro-Alert-rendszer visszásságaira mutatott rá. Hangsúlyozta, megengedhetetlen, hogy egy külvárosban felbukkanó medve jelenléte miatt a város teljes lakosságát felriasszák az éjszaka közepén. Ezért sokan kikapcsolják a rendszert, ami ugyancsak nem jó hosszú távon, hiszen egy tényleges katasztrófa idejére elveszti hatékonyságát, ezért a városvezetéstől a helyzet megoldását kérte. Korodi Attila válaszában egyetértett a képviselővel, megjegyezte: a vészhelyzetben riasztó rendszer működését a parlament által elfogadott törvény szabályozza, amelynek a megváltoztatása elengedhetetlen, és ezt támogatja is, mert a jelenlegi helyzetben arra kényszerítik az embereket, hogy a rendszert kikapcsolják, és majd amikor kellene, akkor nem lesz.

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) frakciója ugyanakkor kifogásolta a városi strand felújításával kapcsolatban benyújtott határozattervezetet, és azt nem is szavazták meg. Főleg a medence tervezett mélységét nehezményezték, amely szerintük a 130 centiméterével nem megfelelő, azok számára, akik kifejezetten úszni kívánnak majd a strandon. Korodi válaszában úgy fogalmazott: számos modern fürdőhelyen elfogadott a csíkszeredai strandra is tervezett medencemélység, amely megfelel azoknak is, akik úszni kívánnak, ezért szerinte a városi strand tervei megállják a helyüket.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!