Egy év alatt összesen 51 alkalommal használták a csíkszeredai helikopter-leszállópályát

A kórház vezetősége és orvosai minden szükséges lépést igyekeznek megtenni annak érdekében, hogy a páciensek helyben – Csíkszeredában – is megfelelő ellátást kaphassanak, hogy minél kevesebb esetben kelljen őket helikopterrel más intézménybe küldeni – nyilatkozta dr. Vitos Attila orvosigazgató a helikopter-leszállópálya működéséről szóló sajtótájékoztatón.

Kovács Andrea
Egy év alatt összesen 51 alkalommal használták a csíkszeredai helikopter-leszállópályát
Fotó: László F. Csaba

Több mint egy éve üzemel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház helikopter-leszállópályája, eddig 51 bevetésen vannak túl. A heliport működéséről az intézmény vezetői és orvosai sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön.

A heliport működése 2023 augusztusában kezdődött, a napokban volt az 51. bevetés, melyek többségében Csíkszeredából szállították a pácienseket más kórházakba. Legtöbb esetben Marosvásárhelyre, a két város közötti távot a helikopter jó időjárási körülmények között húsz, kedvezőtlen esetben is harminc perc alatt teszi meg, ami a mentőautóval történő két – két és fél órás út töredéke – ismertette Stekbauer Zsombor, a kórház gazdasági igazgatója.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mint részletezte: huszonnégy órás műszak van a hét minden napján, így éjjel-nappal képesek bevetéseket végrehajtani a heliporton. A személyzet 17 főből áll, öt irányító és 12 tűzoltó vagy -segéd; a helikopter fogadásához egy műszakban három emberre van szükség (egy irányító, két tűzoltó), hogy ha bármi probléma adódna a le- vagy felszállás során, közbe tudjanak lépni. A működtetéshez szükséges ideiglenes engedélyt 2023-ban kapták meg a repülésügyi hatóságtól, amit még a tavalyi évben véglegesítettek is – tette hozzá.

Egy év alatt összesen 51 alkalommal használták a csíkszeredai helikopter-leszállópályát

– Fontos, hogy fel tudjuk ismerni: egyes esetek meghaladják kompetenciáinkat vagy orvosi felszereléseinket. A helikopter-leszállópályának köszönhetően ilyen helyzetekben, betegeink érdekében, magasabb kompetenciájú intézményekbe tudjuk irányítani őket – mondta dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

Dr. Vitos Attila orvosigazgató szerint mind a belgyógyászati (kardiovaszkuláris sürgősségek, pneumatológiai válsághelyzetek), mind a sebészeti jellegű sürgősségeknél (idegsebészeti vagy traumatológiai, baleseti sürgősségek) döntő tényező az időfaktor, hogy mennyi idő alatt jut el a beteg egy megfelelő színvonalú ellátást biztosító intézménybe – nyilatkozta.

Az említett 51 eset zömét a sürgősségi osztályról küldték más intézményekbe, ezek nagy részét a kardiovaszkuláris történések, agyi érkatasztrófák (sztrók), újszülöttosztályról történő betegszállítás, illetve a sebészeti, idegsebészeti és traumatológiai sürgősségek teszik ki.

Az idei év első felében 14 személyt szállítottak el a sürgősségiről helikopterrel, melyek többsége kardiovaszkuláris eset volt, amiket helyben nem lehetett megoldani.

Egy év alatt összesen 51 alkalommal használták a csíkszeredai helikopter-leszállópályát

– Arra kell koncentrálnunk, hogy minden lehetséges lépést megtegyünk annak érdekében, hogy a jövőben ezek az esetek is megfelelő ellátást kaphassanak Csíkszeredában. Az akut infarktus és az agyi katasztrófák területén már elindult a folyamat, mely majd lehetővé teszi, hogy minél kevesebb esetet kelljen más intézménybe küldeni. A számot nullára redukálni nem lehet, tudatában vagyunk egy adott kompetenciaszintnek, amit nem tudunk meghaladni, de épp ezért fontos a többi kórházzal való együttműködés – emelte ki.

Ugyanakkor hozzátette: két esetben Csíkszeredába szállítottak pácienseket, egy idegsebészeti és egy politraumás (több testtájék egyidejű sérülése, melyek közül legalább az egyik életveszélyes), válságos állapotban levő beteget, akik itt kapták meg a szükséges ellátást.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!