Hirdetés

Digitálisan is őrzik a régi dokumentumokat

Jelentős munkán van túl a Kájoni János Megyei Könyvtár: az elmúlt években digitális archívumokat készítettek régi dokumentumokból. Ezek egy része már online is böngészhető, de van, amihez még csak a könyvtár számítógépein lehet hozzáférni.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Digitálisan is őrzik a régi dokumentumokat
Digitalizálás. Lapolvasóval a lapolvasókért Fotó: László F. Csaba

Jelenleg is zajlik a 18., 19. és 20. századi erdélyi, szé­kelyföldi vonatkozású ki­adványok, hírlapok di­gi­ta­li­zálása a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Két könyvtáros dolgozik a digitalizálólaborban, ottjár­tunkkor elmondták: naponta akár nyolcszáz-ezer oldalt is be tudnak szkennelni – de a szkennelt fájlok feldolgozása hetekbe telik. 
Gyulai Arthur, a megyei könyvtár igazgatója is megerősítette, rengeteget dolgoztak a könyvtárosok, jól haladtak az archívumok elkészítésével.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A könyvtárban még 2009-ben, a Székelyföldi digitális emlékezet című projekttel indult el a digitalizálási tevékenység a Szülőföld Alap támogatásával. 2017-ben az intézmény megvásárolta a szükséges számítógépeket és egy Bookeye szkennert, amely akkor a piacon a legjobb teljesítményű eszköz volt. Pár évvel később a könyvtár Hargita Megye Tanácsával csatlakozott a CD-ETA uniós projekthez (Collaborative Digitalization of Natural and Cultural Heritage), így be tudtak szerezni még egy szkennert és többterrányi tárhelyet. A megzei tanács támogatásával ekkor hozták létre a digitalizálólabort is.
Mint arról korábban beszámoltunk, a digitalizált dokumentumok között hírlapok is vannak, így a Hargita és Hargita Népe napilapok teljes archívuma megtalálható a megyei könyvtár adatbázisában. Gyulai Arthur jelezte, hogy az archívum 2022-ig teljes, digitalizálták a 2023-ban megjelent lapszámokat is, de ezeket még nem teszik közzé, egyrészt azért, mert ezek papírformában még fellelhetők, illetve a megjelent cikkek megtalálhatók lapunk hargitanepe.ro weboldalán.

László F. Csaba
Ugyanakkor elkészült a Contemporanul, az Informația Harghitei, a Csíki Hírlap és a Gyergyói Hírlap, az Udvarhelyi Híradó és részben a Székelyhon napilapok archívuma is, amelyek online adatbázisban még nem elérhetők, de a könyvtárban már lehet böngészni a digitális archívumokat. Az igazgató szerint szándékukban áll ezeket az archívumokat is elérhetővé tenni online. 
Az archívumok elsődleges adatforrásai lehetnek helytörténeti kutatásoknak, illetve állományvédelmi szempontból is fontosak, hiszen használat közben nem rongálódnak a ritka dokumentumok.
A könyvtár által digitalizált egyéb kiadványok a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK), az Elektronikus Periodika Adatbázisban (EPA) és az Arcanum Digitális Tudománytáron érhetők el az interneten, viszont a Hargita és Hargita Népe napilapok archívuma megtalálható a megyei könyvtár weboldalán is. 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!