Hirdetés

Diáklány szolgálta ki az olvasókat

Egy olvasásnépszerűsítő románversenyen való részvételnek köszönheti a Korondi Szakközépiskola nyolcadikos diákja, hogy egy napot könyvtárosként tölthetett el, így betekinthetett a könyvtári munka kulisszatitkaiba.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Diáklány szolgálta ki az olvasókat
Tapasztalatszerzés Fotó: Péter Ágnes

Károly Edina nyolcadik osztályos tanuló, a Korondi Szakközépiskola diákja, könyvtárosként töltött el egy napot szerdán a megyei könyvtárban, miután meghívást kapott a Kájoni János Megyei Könyvtár osztályvezető könyvtárosától, Bedő Melindától egy román nyelvű, olvasást népszerűsítő versenyen való részvételért. Ugyanekkor végezték szakmai gyakorlatukat a Kájoni János Szakközépiskola diákjai is, így ottjártunkkor több fiatal „könyvtáros” dolgozott a gyermekrészlegen.
A nyolcadikos korondi tanulót román nyelv és irodalom tanára, Ambrus Hajnalka kísérte el. Mint mondta, Károly Edina a Provocare la lectură románversenyen vett részt, amelyen jeles személyiségek ajánlanak olvasnivalót a gyermekeknek. A tanulóknak választaniuk kell egy olvasmányt, majd levelet kell írniuk az olvasmányélményeikről annak, aki ajánlotta a könyvet. Károly Edina így került kapcsolatba Bedő Melinda könyvtárossal, és mint a diáklány mondta, azért választotta a könyvtáros által ajánlott Băiuțeii című regényt, mert biztos volt benne, hogy könyvtáros rossz könyvet nem ajánlhat.
– Amikor a regényről írtam Melinda néninek, azt is leírtam, hogy felnőttként könyvtárban vagy könyvesboltban szeretnék dolgozni, és majd egyszer meglátogatnám őt a munkahelyén, mert még sosem jártam a megyei könyvtárban. Meglepődtem, amikor meghívtak a könyvtárba, örültem is neki, és most olyan, mintha az álmom vált volna valóra – mondta Károly Edina.
Hozzátette, hogy kipróbálhatta a könyvkölcsönzést, az állományrendezést és megismerhette a könyvtár által használt korszerű technológiákat is.
– A könyvtárosszakma nem népszerű a gyermekek körében, ezért is örültünk Edina érdeklődésének. Szeretnénk, ha látná, hogy a könyvtárban nemcsak annak van helye, aki olvasni szeret, hanem a technikai beállítottságúaknak is, és próbáljuk megmutatni neki, hogy mi mindenből áll a könyvtáros munkája. Edina azt mondta, hogy könyvtáros akar lenni, mi pedig erősíteni szeretnénk ezt az indíttatást – közölte Bedő Melinda.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!