Csökkenhet a lemorzsolódás

Iskolai felzárkóztató órák az alaptantárgyakból, pedagógusok továbbképzése, digitális és didaktikai eszközök vásárlása – csak néhány azok közül a lehetőségek közül, amelyekkel azok a Hargita megyei oktatási intézmények élhetnek, amelyek sikeresen pályáztak az Országos Helyreállítási Tervben meghirdetett Iskolaelhagyást Mérséklő Országos Terv (PNRAS) kiíráson. A program előnyei­ből újabb tizenöt Hargita megyei általános iskola tanár-, diák- és szülői közössége részesül ettől a tanévtől.

Pál Bíborka
Csökkenhet a lemorzsolódás
A megye 35 intézménye élt a lehetőséggel. Felzárkóztatás Fotó: László F. Csaba

Kétezerhuszonkettőben jelent meg az iskolaelhagyás csökkentését, illetve a szociálisan hátrányos helyzetben élő diákok felzárkóztatását megcélzó uniós támogatás első kiírása, az akkor pályázó általános iskolák tehát már az előző, 2023–2024-es tanévben elkezdhették a különböző iskolai programok szervezését, illetve a digitális és didaktikai eszközök megvásárlását. Akkor Hargita megyéből húsz általános iskola került be a programba, többségük vezetője pedig egyetért abban, hogy bár a pályázat nagy erőfeszítést kívánt meg tőlük, többszörösen megtérül, és nemcsak a diákok és pedagógusok részére, hanem a szülők számára is.

Hiánypótló lehetőség

Az iskolai lemorzsolódás megfékezését célzó program ugyanis azon kívül, hogy a tanintézetek felszereltségét javítva fontos didaktikai és digitális eszközök vásárlását teszi lehetővé, olyan, a különböző támogatási rendszerekben eddig kevésbé hangsúlyos területekre is gondol, mint az iskolai felzárkóztató tanórák, pedagógusképzések, osztálykirándulások, va­lamint szülők és diákok pszichológiai tanácsadásának finanszírozása.

– A tanárok eddig önkéntes alapon vállalták, hogy korrepetálják a diákokat, most ezt normális keretek között, szervezetten tehetjük meg

– érvelt Kopacz Edward László, a csíkszentgyörgyi Gál Sándor Általános Iskola igazgatója, és véleményét több tanintézet-vezető osztja.
Az általunk megkérdezett iskolaigazgatók mindegyike egyetért abban, hogy minden egyes iskolai rendezvény, legyen az kirándulás, érzelmiintelligencia-fejlesztő tevékenység, sportrendezvény, nagyban hozzájárul az iskolai hangulat javulásához – nem beszélve arról, hogy milyen nagy segítséget jelent a pedagógusok továbbképzésének lehetősége.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az új pályázóknál is elindult a program

– Az iskolánkba járó gyermekek nyolcvan százaléka szociálisan hátrányos helyzetű. Számukra óriási lehetőség, hogy szervezett osztálykirándulás formájában kitekintést nyernek szűkebb környezetükből. Mint ahogy az is, hogy a projekt keretében, a felzárkóztató órákon kívül, lehetőséget teremthetünk arra, hogy a néptánccal, a hangszerekkel ismerkedjenek

– mondta Zsigmond Zoltán Csaba, a szentábrahámi Benedek Elek Általános Iskola igazgatója. 
A megyei tanfelügyelőség tájékoztatása szerint a PNRAS-os pályázat második szakaszában újabb tizenöt általános iskola: a szent­ábrahámi, siménfalvi, újszé­kelyi, székelykeresztúri, far­kas­laki, korondi, tus­nád­für­dői, kászonaltízi, csík­bánk­falvi, madéfalvi, ­karc­falvi, gyergyóhollói, dit­rói, töl­gyesi és balánbányai került be a programba.

– A projekt közbeszerzését az oktatási intézmények vezetősége kell lebonyolítsa, minden iskola más-más szinten halad ezzel

– tudtuk meg Demeter Levente főtanfelügyelőtől.
Az viszont biztos, hogy ezekben az iskolákban ősztől már elindulnak a gyermekek felzárkóztatását célzó programok – tematikus kirándulások, felkészítő órák, pszichológiai tanácsadás –, illetve a pedagógusok képzése, közben pedig van, ahol már folyamatban van, máshol elindul a digitális és didaktikai eszközök, illetve igény szerint a sportfelszerelések közbeszerzési eljárása is.
A megyei tanfelügyelőségtől kapott adatok szerint térségünkben összesen 35 általános iskola élt a lehetőséggel, és pályázott az Országos Helyreállítási Tervben meghirdetett PNRAS-os kiírásban. A pályázat első szakaszában részt vevő tanintézetek mindegyikében megtörténtek az eszközvásárlások, és az idei tanévben folytatódnak a különböző tanulásfejlesztő és iskolaelhagyást csökkentő programok.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!