Hirdetés

Csíkszereda: mától már bírság járhat, ha nem fizetünk a parkolásért

Bár Csíkszeredában már több mint egy hónapja érvényben van a fizetős parkolási rendszer, decemberben még csak a próba volt, így nem kellett fizetni a parkolási díjat, mert nem járt bírság annak elmulasztásáért. Január 1-től azonban működésbe lépett a rendszer. Mivel hétvégén és ünnepnapokon ingyenes a parkolás, alapvetően csak mától, azaz január harmadikától kell fizetni. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Csíkszereda: mától már bírság járhat, ha nem fizetünk a parkolásért
Fotó: Hodgyai István

A fizetéses rendszer csak munkanapokra vonatkozik, 8.30 és 16.30 óra között, az ezt követő időszakban, valamint hétvégén és hivatalos ünnepeken nem kell fizetni érte.

A 0-s zóna főként a városközpont területét foglalja magában, az 1-es zóna pedig ennek perifériája. A két zónára különféle díjszabás érvényes. A 0-s zónára csak az 500 lejes éves bérletek, valamint a 2,50 lejes félórás és az 5 lejes órás jegyek alkalmasak. Napijegy nincs. Az 1-es zónában viszont olcsóbban vásárolhatunk majd félórás jegyet 1,50 lejért, órás jegyet 3 lejért, és lesz lehetőség napijegy vásárlására 15 lejért. Továbbá lehetőség van 150 lejes havi, 200 lejes háromhavi és 300 lejes féléves bérlet vásárlására, ezek csak az 1-es zónában érvényesek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az 500 lejes éves bérlet ugyanakkor mindkét övezetben érvényes. Van lehetőség úgynevezett lakossági bérlet vásárlására, ami 250 lej. Ez csak a lakossági övezetekre váltható, és csakis azok számára, akiknek oda szól a lakcímük vagy az ideiglenes tartózkodási helyük – személyesen vásárolható. A lakossági bérletet elsősorban azoknak ajánlják, akik jellemzően nem használják a város többi fizetős parkolóhelyét, csak a lakcímhez, ideiglenes tartózkodási engedélyéhez közelit, ezt a típusú bérletet kizárólag csak magánszemélyek válthatják ki, jogi személyek nem, és csak a Csíki-Trans jegypénztáraiban. Ingyenesen parkolhatnak a mozgássérültek a nekik fenntartott parkolóhelyeken, ugyanakkor a megyeszékhelyen élő veteránok ingyenes éves bérletet válthatnak. Féláron válthatnak bérleteket a politikai üldözöttek (az 1990/118-as kerettörvénynek, a 1999/105-ös kormányhatározatnak és a 2004/341-es törvénynek megfelelően) és az elektromos autók (lakossági bérletre nem érvényes a kedvezmény) tulajdonosai.

A parkolási díj befizetésének elmulasztása esetén a parkolás napján éjfélig 25 lejes pótdíjat, attól kezdve további 48 órán át 50 lejes pótdíjat kell törlesztenie az érintettnek.

Ha ez idő alatt sem törleszt, szabálysértést állapít meg a parkolórendszer üzemeltetője, és Csíkszereda Helyi Rendőrsége jár el az ügyben. Az így kiszabható bírság értéke 250 lej.

Szintén szabálysértésnek minősül és büntetendő a helytelen parkolás, ha az autó nem a parkolóhely szélét jelző csíkok között áll, ez esetben 200 lej a bírság, a ki nem jelölt helyszínen vagy tiltott helyszínen való parkolás esetén 300 lej a bírság, a 3,5 tonnánál nagyobb tengelysúlyú járművek parkolása hatósági jóváhagyás hiányában 500 lejt kóstál. A parkolóhely elfoglalása különféle tárgyakkal az ügykezelő beleegyezése nélkül pedig 300 lejes büntetést von maga után.

Mint beszámoltunk róla, a városban sokan az utolsó pillanatra hagyták a bérletvásárlást, így sorok alakultak ki a jegypénztá­rak­nál, a kiszolgálást ugy­a­nak­kor a háttérprogram meg­hi­bá­sodása is lassította.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!