Hirdetés

Csíksomlyón a 40. Europassió Kongresszusa

Június 6–9. között Csíkszeredában tartják meg a 40. Europassió Kongresszust. A történelmi eseményre, amely 80 év múlva ismétlődhet meg újra Székelyföldön, 12 európai országból érkeznek delegációk.

Fazakas Bea
Csíksomlyón a 40. Europassió Kongresszusa
Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Nemzetközi eseménynek ad otthont a megyeszékhely a június 6–9. között. A 40. Europassió Kongresszusra Románia mellett Németországból, Ausztriából, Olaszországból, Csehországból, Lengyelországból, Szlovéniából, Spanyolországból, Hollandiából, Belgiumból, Franciaországból és Magyarországról érkeznek passiócsoportok.

Az eseményt ismertető sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott, hogy valósággá vált az álom, hiszen több ország képviseletének mutathatja meg magát a keresztény, vendégszeretetéről ismert lakosság. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere hatalmas értékként jellemezte a közelgő eseményt, amellyel megerősíthetik azt a közösségi köszönetet, ami a csíki passiócsoportoknak szól.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A keresztény értékrend megjelenítése elengedhetetlen. Az a tény, hogy az európai országok passiócsoportjai itt találkozhatnak, hatalmas jelentőséggel bír. Nyitott, vendégváró lelkülettel készülünk a jövő hétvégére – mondta el a polgármester.

Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere is felszólalt, kiemelve: egyéves szervezői munka előzte meg az Europassió Kongresszus létrejöttét. Hozzátette:

óriási lehetőséget kap Csíkszereda a megmutatkozásra, értékeinek kiemelésére.

Svella Adél, a Csíksomlyói Passió Csoport vezetője úgy fogalmazott, a vándoresemény célja a keresztény hagyományok éltetése. Mint mondta, a program része a szimbolikus szoborátadás. Rámutatott: a Csíksomlyói Passió Csoport tavaly Csehországban vette át a szobrot, amely ezúttal Németország képviselőihez kerül.

Csíksomlyón a 40. Europassió Kongresszusa

– Tiszta szívvel járulhatunk Isten elé, így hozzá tudunk járulni a békéhez. Csíksomlyó Európa legkeletibb passióhelyszíne, ahova nyolcvan év múlva kerülhet vissza a vándorszobor – mutatott rá. Kiemelte:

az esemény ötszáz ember közreműködésével jöhet létre.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője hangsúlyozta, hogy a Csíksomlyói Passió Csoport a vidék büszkesége, amelyre méltán figyelnek majd az európai delegációk.

Program:

Június 6., csütörtök

20:00 Zászlófelvonás a Vár téren
Közreműködnek: a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar (Sándor Árpád karnagy). Both Béla tárogatós, Romániai Magyar Cserkészszövetség, Csík körzetének cserkészei

Június 7., péntek

10:00 Megnyitóünnepség a csíksomlyói kegytemplomban, a Pro Urbe díj átadása
Közreműködnek: Szentegyházi Gyermekfilharmónia, (Haáz Sándor karnagy), Codex Régizene Együttes

Június 8., szombat

11:00 Folklórműsor a Csíki Moziban, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

12:00–17:00 Mária-kerti programok: Passió-kiállítás, Népművészeti kiállítás és népi muzsika, Foodtruck kínálat, Mária-út-bemutatás, Visit Hargita-programok megismerése, Székely Legendárium-rajzfilmvetítések, a pálos rend bemutatása, rózsafüzérima a békéért

17:00 A Mária-kertből indulás a passiójátékra

18:00 Csíksomlyói passió a kegytemplom udvarán: szentmise a csíksomlyói kegytemplomban, utána a vándorszobor átadása. Közreműködnek: a Csibész Alapítvány Árvácska kórusa és a szépvízi fúvós-vonós zenekar (Incze Sándor kántor vezetésével). Orgonán kísér: Borcsa Gergely kántor.

Részleteket a programról itt olvashatnak, az esemény kapcsán készült rövidfilm pedig itt tekinthető meg.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!