Bővítik a csatornahálózatot

HN-információ
Tegnap elkezdték a csatornahálózat bővítését Csíkszentkirály községben. Ha elkészül, újabb lépést tettek a modernizálás felé. Idén további tervek folytatását, befejezését remélik.

Idén tavasszal befejeződött a temetősétányok építése                                                               Fotó: Székely Ernő

Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere lapunknak elmondta: tegnap elkezdődtek a község csatornahálózatának bővítési munkálatai. A tavaly ősszel a Helyi Fejlesztési Program (PNDL) támogatásával már aláírták a finanszírozási szerződést, illetve kivitelezőt is találtak, egy besztercei céget, a munkálatokat azonban az idénre hagyták, a kedvezőbb időjárási viszonyokra várva. – Az elmúlt években a szennyvízhálózat építése már 92 százalékban megvalósult, s most, hogy befejeződik, az egész község lakossága élvezheti ennek előnyeit – fogalmazott az elöljáró. Hozzátette: terveik szerint az 1 270 000 lej értékű projekt két hónap alatt elkészül, ha a finanszírozási folyamatok is zökkenőmentesen zajlanak. Egy másik beruházás a temetősétányok építése volt, ennek 60 százaléka tavaly megvalósult, a további munkálatokat pedig idén tavasszal fejezték be. Az elmúlt évben a főbejárat és a jobb oldalbejárat készült el, idén pedig a bal oldali bejáratot, valamint a ravatalozóhoz vezető utat építették meg helyi és megyei forrásokból. Amint a község vezetője beszámolt róla, az önkormányzat finanszírozásával több helyi beruházást is megvalósítottak a tavasszal: felújították a hídmérleget, faszerkezetet és tetőszerkezetet cseréltek az építményen, hogy a község gazdálkodói biztonságosan használhassák a mérőeszközt. Mindezek mellett 1,5 km mezei utat aszfaltoztak, ami azért is fontos, mert a könnyebb közlekedés érdekében minden évben hangsúlyt fordítanak ezeknek az utaknak korszerűsítésére. A polgármester reméli, hogy az európai utak melletti járdák építését is folytathatják az idén, ennek a beruházásnak az 50 százaléka már megvalósult tavaly Hargita Megye Tanácsa támogatásával. További céljaik között szerepel idén a község zsákutcáinak aszfaltozása, illetve a gáz bevezetése a Borsáros-fürdőhöz. Az elöljáró már várja, hogy a közösség kulturális élete ismét fellendülhessen, hiszen az utóbbi időben a közös találkozások, ünneplések elmaradtak a járvány visszaszorítását célzó korlátozások, megszorítások miatt.

Barabás Emőke





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!