Hirdetés

Boldog Özséb Házat hozott a Mikulás a fiataloknak

Egyházi és világi elöljárók, illetve több tucat fiatal jelenlétében áldotta meg a szelterszfürdői katolikus ifjúsági házat szombaton dr. Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke. A Boldog Özséb nevet viselő, kétszintes, tízszobás, kápolnával is rendelkező, ötven személy elszállásolására alkalmas létesítményt a magyar kormány több mint 455 millió lejes támogatásával építették. Az új ingatlan a jövőben az egyházmegye ifjúsági programjainak ad majd otthont.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Boldog Özséb Házat hozott a Mikulás a fiataloknak
Ünnep. Korszerű létesítmény a fiatalokért, a fiataloknak Fotó: Bíró István

A szelterszfürdői Boldog Özséb Ifjúsági Ház ünnepélyes átadóját sajtótájékoztató előzte meg. Az új létesítmény megépítésének fontosságáról és részleteiről dr. Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke; Csíki Szabolcs főegyházmegyei ifjúsági főlelkész; Tamás Huba, az építkezést irányító székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia kisegítő lelkésze és Tamás Barna, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa, volt ifjúsági főlelkész számolt be. 

Bíró István
Tamás Huba kiemelte: Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kezdeményezésére 2018-ban döntöttek a Szelterszfürdőn épülő új katolikus ifjúsági ház létesítéséről, a munkálatokat 2021 tavaszán kezdték, és mostanra fejezték be. 

Soltész Miklós Facebook-oldala
A Bogos Ernő csíkszeredai építész tervei alapján épített 860 négyzetméteres, kétszintes Boldog Özséb Házban tíz szobát – mindegyikhez fürdő tartozik –, kápolnát, közösségi termet és konyhát is kialakítottak. A magyar állam 455 millió forintot biztosított a munkálatok kivitelezésére.

Dr. Kovács Gergely érsek a sajtóeseményen rámutatott: az új létesítmény szerepe a nevelésben, a képzésben, a találkozásban és a közösségépítésben lesz. 
– A Gyulafehérvári Főegyházmegye lelki pasztorációjának szerves része szeretne lenni, ezen belül jól meghatározottan a fiatalságot, az ifjúságot szeretné szolgálni. Mindenképpen egy keresztény, katolikus értékekkel megtöltött, megtöltendő, a fiataloknak ilyen irányú képzést, nevelést nyújtó hely. Természetesen ebben benne van a kikapcsolódás, a pihenés, a lelki töltődés is, de mindenképpen ez kell a meghatározója legyen – hangsúlyozta az egyházmegye főpásztora.

Bíró István
A sajtótájékoztató után ünnepi szentmisére gyűltek össze a világi és egyházi elöljárók, illetve több tucat fiatal. A szentmisén dr. Kovács Gergely érsek megáldotta az épületet, amelybe beleépítettek egy téglát, amely a klastrompusztai első pálos kolostorból származik. Az erről szóló tanúsítványt Bátor Botond hargitafürdői pálos szerzetes adta át Csíki Szabolcs ifjúsági főlelkésznek.

Bíró István

– Hiszem, hogy ez a hely is Boldog Özséb atyánk közbenjárására Krisztusnak a tüzét fogja gyújtani a fiatalok szívében, akik itt megfordulnak, hogy a csendben és az itt kapott útmutatások alapján a mai életben a legfontosabb dolgot kapják meg, azt az életvezetést, ami nélkül nem lehet egészséges emberi életet élni. Sok útmutatást kapunk, de a remeték nagyon fontos feladatot töltöttek be az egyház életében. Ők megtanították az embert gondolkodni, mert ők a magányban és a visszavonultságban a belső világnak a laboratóriumát élték, a Szentlélekúristen vezetésével. Mi másra, mint erre van a legnagyobb szükség?! Megtanulni gondolkodni, döntéseket hozni, különbséget tenni a jó és a rossz között, felismerni az életben a kísértést. Mindez fontos feladata lehet e háznak – mondta a pálos szerzetes. Dr. Kovács Gergely érsek egy gyertyát ajándékozott a ház számára, úgy fogalmazott: a sok pici lángból nagy fénycsóva lesz. 

Bíró István
A szentmise után a köszöntőbeszédek sorát Tamás Huba, az építkezést irányító székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia kisegítő lelkésze nyitotta meg, aki a munkálatok kivitelezéséről osztotta meg gondolatait, majd Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében rámutatott: nehéz volt a támogatást megszerezni, az épületet felépíteni, de a legnehezebb az lesz, hogy miként lesz lesz élet a házban.
– Ha lesz élet a házban, lesz papi és közösségi hivatás. Ha élet lesz és lélek ebben a házban, akkor biztos vagyok benne, hogy Erdély ifjúsága, keresztény ifjúsága: katolikusok, reformátusok, evangélikusok, adott esetben más felekezethez tartozók is, hogyha idejönnek és ezt a házat, birtokukba veszik, közösséget építenek nekik, akkor a magyarság, a székelység is meg fog maradni – hangsúlyozta az államtitkár. 

Bíró István
A köszöntőbeszédek sorát Csíki Szabolcs ifjúsági főlelkész gondolatai zárták. 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!