Befejezték a közvilágítás korszerűsítésének egy részét Csíkszeredában

Csíkszeredában az önkormányzat saját alapokból idén 73 új oszlopot és 78 új égőt szerelt fel, európai uniós forrásokból további 177 új oszlopot és 331 új égőt helyzetek ki – hangzott el kedd este, amikor Korodi Attila polgármester, Bors Béla alpolgármester és Tánczos Barna szenátor a sajtó képviselőivel együtt látogatta végig a közvilágítás bővítésének helyszíneit.

Vlaicu Lajos
Befejezték a közvilágítás korszerűsítésének egy részét Csíkszeredában
Fotó: László F. Csaba

A városháza saját közvilágítási projektjében 42 oszlopra 42 lámpatestet szereltek fel Csíkszeredában, míg a Gál Sándor tér rendezése alkalmával 31 oszlopra összesen 36 lámpatestet raktak – részletezte Korodi Attila.

Elmondta, a városnak több olyan pontja is volt, ahol még hiányzott a közvilágítás. Többek között a Vákár Lajos Műjégpálya környékén kellett új rendszert kiépíteni, ezáltal a jégkorongozók szobra is új megvilágítást kapott, valamint a Hősök utca, a Tanorok utca azon részeiben is szereltek oszlopokat és lámpatesteket, ahol az utcát bevették a közvagyonba. A Jókai Mór utcát is megvilágították, ugyanakkor a Nagymező utcában is szereltek fel lámpákat. 

Egy kilométernyi utca

Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere állítja: az elmúlt négy évben a városháza évente több mint félmillió lejt költött a város azon részeire, ahol korábban nem volt közvilágítás. Az idén is több mint egy kilométernyi utcát világítottak meg.

– A közvilágítás bővítésére a következő évben is elkülönítünk újabb félmillió lejt, hiszen még van bőven sötét utca Csíkszeredában, ugyanakkor készülünk a Környezetvédelmi Alap finanszírozásából megvalósuló 7,7 millió lejes pályázat közbeszerzésének meghirdetésére, ebből a következő időszakban a város összes régi típusú égőjét (közel 2500-at) környezetbarát LED-égőkre cserélik – ismertette.

Azt ígérte, másfél év múlva felszerelik a távirányítással működtethető és szabályozható lámpákat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az RMDSZ-es kormányzati részvétel ideje alatt 1,5 milliárd lejt biztosítottak az országos közvilágítási programnak, amely több mint ezer települést érintett. Az a cél, hogy az RMDSZ visszakerüljön a kormányba, és ismét lendületet adjunk az önkormányzatokat támogató programoknak – mondta Tánczos Barna szenátor.

Befejezték a közvilágítás korszerűsítésének egy részét Csíkszeredában

– Ebből a programból Csíkszereda is ötmillió lejt kap a közvilágítási hálózat korszerűsítésére. A korszerű közvilágítással nemcsak a környezetet védjük, de a település energiaszámlái is csökkennek. A megmaradó összeget a helyi közösség javára, fejlesztésekre fordíthatja az önkormányzat – fejtette ki a szenátor.

Hozzáfűzte: a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott program elakadt, amióta az RMDSZ-t kiszorították a kormányból, pedig a program folytatására szükség van. 

Befejezték a közvilágítás korszerűsítésének egy részét Csíkszeredában

Szécsenyi elektromos áram

A polgármester kifejtette: a háttérben dolgoznak a szécsenyi közvilágítás projektjén, amelyhez a városháza megkötötte a szerződést az Electrica áramszolgáltatóval a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. A tervek szerint a földben vezetnék az elektromos áramot, és a városháza kellene állja a beruházás felét.

– A városháza feladata ezzel egy időben, ha az elektromos áramot kivisszük, akkor a közvilágítást is építsük ki. Ez a jelenlegi becslések szerint 15 millió lejes beruházás. Ezekhez a beruházásokhoz a városnak szüksége lesz az országos támogatásokra – vélekedett a polgármester.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!