Hirdetés

Az idei pünkösdi búcsú legfontosabb tudnivalói

Csíkszeredában péntek este tíz órától lezárják a járműforgalom elől a Csíksomlyóra vezető főbb útvonalakat, majd fokozatosan nyitják meg azokat a búcsús tömeg elvonulása után – tájékoztatták a sajtót kedd délelőtt, ugyanakkor a búcsú programját és több azzal kapcsolatos információt is ismertettek.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Az idei pünkösdi búcsú legfontosabb tudnivalói
Tímár Sándor P. Asztrik ferences atya, kegytemplom-igazgató és Korodi Attila polgármester Fotó: Kovács Andrea

Mint Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere részletezte, a helyi lakosok szombaton reggel hat óráig, illetve este hat órától a lakcímük igazolásával már behajthatnak utcájukba, de a búcsú napján csak a hatósági autók és a behajtási engedéllyel rendelkezők haladhatnak gépkocsikkal a következő utcákban: Szék útja – teljes hosszában; Nagymező utca – teljes hosszában; Kissomlyó utca – teljes hosszában; Kájoni János utca – a Nagymező utcától az agyagfalvi eltérőig; Nagyrét utca – a Lukoil benzinkút melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon; Taploca utca – a taplocai körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon; Márton Áron utca – a református templom melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon; Hunyadi János utca – a temetőhöz közeli ideiglenes körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon; Haladás utca – teljes hosszában; Kertészek utca – teljes hosszában.

Csíkszeredai Városháza

Kijelölt parkolóhelyek

Az autóbuszok parkolása idén is szervezetten, hatósági segítséggel történik. Mindenkit arra kérnek – akár személyautóval, akár autóbusszal érkezik –, hogy a város szélein levő kijelölt parkolóhelyeken igyekezzen hagyni járművét, mivel a központban nagy zsúfoltságra számítanak.

  • A Székelyudvarhely felől érkező buszok a Hargita, a Hajnal, az Akác, a Fürdő és a Baromtér utcában, továbbá az ipari övezet északi részén, a Rét utcáról az egykori mészárszék felé vezető utcában is parkolhatnak.
  • A Felcsík, illetve Gyimesek felől érkezők az elkerülő út két érintett körforgalmától a taplocai körforgalomig terjedő országútszakaszokon parkolhatnak, de használhatják Csíkdelne, Csíkpálfalva, Csíkcsomortán övezetét is.
  • A Háromszék felől jövő zarándokok használhatják a Csíkszentlélek irányából befelé vezető útvonalat vagy annak mellékutcáit, valamint a Brassói úton (a MIDA-tól az állomásig terjedő szakasz külső sávján) állomásozhatnak. 
  • A Pálfalva felől érkező buszok a 4-es számú községi út mentén, a Csíkszentlélek irányából érkezők pedig a Szentlélek utcában és a mellékutcáiban parkolhatnak (a Hunyadi János utcától a város kijárata felé eső szakaszon).

Csíkszeredai Városháza

Akárcsak a korábbi években, többen érkeznek szekérrel, lóval, terepjáróval, ellenben a búcsú helyszínén ezek jelenléte veszélyt jelenthet, így nem vonulhatnak fel a hegynyeregbe. A szekerek számára a csobotfalvi közbirtokosság udvarán, a Somlyó-hegy Fitód felőli lábánál (a Sutával átellenben), valamint a Kígyóspusztán jelöltek ki „parkolóhelyeket”, a lovak is kiköthetők ugyanott. A terepjárókat hagyhatják a Kígyóspusztán vagy a kijelölt parkolóövezetekben.

Csíkszeredai Városháza

A vásárosok – jól bevált rendszer szerint – csak engedéllyel, a búcsúhoz illő termékeket árusíthatnak, szervezett körülmények között, ezek között kézműves termékek, kegytárgyak és a ferences közösség kiadványai lesznek megtalálhatók.

Korodi Attila a medvekérdésre is kitért, elhangzott: csütörtöktől kezdődően megteszik a szükséges intézkedéseket, hogy a nagyvadak ne zavarják a búcsúra érkező híveket.

Ugyanakkor a búcsúról megjelent, nem hivatalos, téves információkat tartalmazó programfüzetre is rákérdeztünk. A kegytemplom-igazgató elmondta: tettek lépéseket, a továbbiakban nem fogják forgalmazni azokat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Szentmisék időpontjai

Tímár Sándor P. Asztrik ferences atya, kegytemplom-igazgató elmondta: a pünkösdi búcsú mottóját idén a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye tematikus évétől vették át, ugyanis 2024-ben az imával megújuló közösség évét ünneplik, az év mottója pedig: „Újuljatok meg!” (Ef 4, 23-24), így az idei zarándoklatot erre hangolják. 

Az igazgató ismertette a búcsú programját: már pénteken rengetegen érkeznek a városba, ezért különböző utazási irodák zarándokai számára szerveznek szentmisét fél tíztől és 12-től, délután hattól pedig búcsúnyitó szentmisét tartanak, melyre közel háromszáz lovas zarándok érkezik, ezután ünnepélyes rózsafüzért imádkoznak a kegytemplomban és virrasztanak reggelig.

Szombaton reggel fél nyolctól tartanak szentmisét, ezt a csíksomlyói nyeregben hallható, fél egykor kezdődő ünnepi szentmise követi, melynek főcelebránsa és szónoka Felföldi László pécsi megyés püspök lesz. Délután öt órától a csobotfalvi Szent Péter és Pál-plébániatemplomban szerveznek csángó szentmisét, majd este hattól lesz szentmise a kegytemplomban, és virrasztás reggelig.

Pünkösdvasárnap reggel hét, nyolc, fél 11 és este hat órakor lesznek szentmisék, de az ünneplést hétfőn is folytatják szentmisékkel reggel nyolc, fél 11 és este hat órakor. Kedden folytatják a Szent Antal-nagykilencedet, „dolgozunk azon, hogy meg tudjunk újulni” – emelte ki Tímár Sándor P. Asztrik, aki dr. Jakubinyi György Miklós nyugalmazott gyulafehérvári érsek szavait idézte: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye szíve Csíksomlyón dobog.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!