Hirdetés

Az ágazat aktuális problémáit vitatják meg a szakmai tanácskozáson

Az agrárium aktuális problémáiról és lehetőségeiről, biogazdálkodásról, tájépítészetről, növényi szövettenyésztésről, a természet gyógyító erejéről és gyümölcstermesztésről is szól a csütörtöktől szombatig tartó csíkmadarasi kertészeti szakmai napok és konferencia. A Garden Proiect rendezvényén számos hazai és külföldi szakmai előadó osztja meg tapasztalatait.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
Az ágazat aktuális problémáit vitatják meg a szakmai tanácskozáson
A konferencia megnyitója. Sokan szeretnek kertészkedni Fotó: Bíró István

A csíkmadarasi kertészeti szakmai napok és konferencia megnyitóját csütörtök délben több tucat érdeklődő jelenlétében tartották a Garden Proiect kertészetben. János Erika, rendezvény háziasszonya kiemelte: a kertészkedés nemcsak szakma, nem csupán a hobbiról szól, hanem annál sokkal több. 

– A kertészkedés életforma, amely által többek leszünk, támogatjuk a testünket, lelkünket, és nem utolsósorban a környezetünk szépségéért is felelősek vagyunk.

Öröm számunkra, hogy nem lankad a rendezvényünk iránti érdeklődés, illetve növekszik a szakmai tudásvágy. Ez az esemény lehetőséget ad számunkra, hogy fejlesszük szakmai tudásunkat és átadjuk ötleteinket, tapasztalatainkat egymásnak. A rendezvényünk már nemcsak konferencia, szakmai előadás-sorozat, hanem egy olyan közösség találkozója, amelyet érdekel a szépség, a természet iránti szeretet – tette hozzá János Erika, és arra biztatott mindenkit, legyenek nyitottak a szakmai frissességre.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Péter Dávid, Csíkmadaras polgármestere rámutatott: a rendezvény az éves újjászületéshez járul hozzá.

– Nagyon örvendek, hogy a mai tudományok és a különböző kütyük mellett a szervező vállalkozás próbál megmaradni, és próbálja tanítani a szakmát, amely talán a megmaradásunk záloga is lehet – mondta a polgármester.

A kertészeti szakmai napok és konferencia megnyitóján Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora és Hajdú Gábor parlamenti képviselő is szólt a jelenlévőkhöz. 

A csütörtöki előadásokon többek között szó volt az agrárium aktuális problémáiról és lehetőségeiről, a tájépítészetben használatos lebomló burkolt szemcséjű műtrágyákról, a bogyós gyümölcsök táplálkozásának sajátosságairól, akadálymentes játszóterek kialakításáról és a borászatról is.

Pénteken kilenc órától este hét óráig az említettekhez hasonló témákban várják az érdeklődőket. Szombaton délelőtt gyümölcstermesztő- és metsző technikákat ismertet Kosztka Ernő, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnöke és Ferencz Lehel kertészmérnök. Részletes program a rendezvény közösségi oldalán olvasható.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!