Amíg kápolna épül, él a nemzet

Mivel túl költséges lenne a régi épület tatarozása, új kápolnát építenek Büdösfürdőn, alapkövét vasárnap helyezték el búcsús szentmise végén. Az építkezést jövő esztendőben szeretnék befejezni.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Amíg kápolna épül, él a nemzet
Fotó: Vlaicu Lajos

Büdösfürdőn negyven éve mutatták be az első szentmisét, újra mérföldkőhöz érkeztünk a kápolnánk és a Csíkszentimrei Büdösfürdő leányegyházközségünk életében – mondta Papp Márton csíkszentkirályi római katolikus plébános. 

Javításra szorul

Az egyházközség elöljárója arról is beszámolt, hogy egy éve mérték fel szakemberekkel a kápolna javításra szoruló tetőszerkezetét, akkor állapították meg, hogy az épület falai is károsodtak, s az elégtelen alapozás miatt megrongálódott a kápolna padlója és mennyezete is. A szakemberek egy része a tetőszerkezet cseréjét javasolta, mások azon a véleményen voltak, hogy használható még az épület pár évig.

– Részben mindenkinek igaza volt – hangsúlyozta a plébános –, de nem szeretek félmunkát végezni, a javasolt munka csak félmegoldást jelentene. Ezért úgy döntöttünk, hogy új kápolnát, egy egységes épületet emelünk Isten dicsőségére és a Szűzanya tiszteletére. Döntésünkben követtük egyházközségünk védőszentje, Szent István király példáját: közösségünk, nemzetünk életét krisztusi alapokra akarjuk helyezni, sziklára akarjuk építeni. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ház és haza 

A plébános kiemelte: ’ház’ és ’haza’ szavunk egyazon szótőből származik.

– Mi most Istennek készülünk házat építeni, e ház a mennyország kapujaként szolgál, ahol be tudunk lépni Isten világába – hangsúlyozta, majd a mintegy 140 éve épülő barcelonai Szent Család-bazilika tervezőjét, Antoni Gaudí katalán építészt idézte: „Addig él a nemzet, amíg épül a templom.” – Merjük ezt a kijelentést továbbgondolni, különösen, amikor látjuk, hogy Nyugat-Európában templomokat zárnak be, bontanak le vagy átépítenek, más célt, más rendeltetést adva az istenházának.


Papp Márton bizakodva folytatta:

– Az új kápolna legyen építőköve egyházunknak, nemzetünknek, hirdesse a hitét őrző, a nemzetiségét megélő, az élő közösséget. Szükségünk van, az imára, szükségünk van az erőfeszítésre, az elköteleződésre, az áldozathozatalra

– fűzte hozzá. 

Amíg kápolna épül, él a nemzet
Alapkőletétel. Új hajlékot emelnek

Jövőre átadó? 

Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere örömét és háláját fejezte ki, hogy a búcsús szentmise után a plébánossal közösen tehette le az új kápolna alapkövét. 

– Rengetek turista látogatja Büdösfürdőt, a pihenés mellett szükségük van a lelki feltöltődésre is. Mostanáig ezt a fából emelt, az évek során többször átalakított kápolna biztosította, amely megérett a bontásra. Köszönöm plébánosunknak, hogy felismerte a kápolna hiányosságait és bátran egy új építésébe fog

– mondta a polgármester.
Hozzátette: az önkormányzat is igyekszik minden tőle telhetőt megtenni a beruházás sikeréért, s reméli, hogy a jövő évi búcsús szentmisén felszentelhetik az új kápolnát.


Amíg kápolna épül, él a nemzet

A kápolna története
A feljegyzések szerint a Csíkszentimrei Büdösfürdőn 1933-ban és 1942-ben Barabás Márton csíkszentkirályi plébános tartott szabadtéri szentmisét. A kápolnában az első szentmisét 1974. augusztus második vasárnapján végezte Léstyán Ferenc plébános; 1984-ben épül harangtorony a homlokzat fölé. 1993-ban kereszthajóval bővítették a kápolnát, sekrestyét is csatoltak hozzá, 1994-ben áldották meg a kápolna búcsújának a napján. A bővítést nagyrészt a hívek adományaiból fedezték. A kápolna patrónája Szűz Mária királynő, ünnepét augusztus 22-én tartják. Az első búcsút 1990-ben szervezték, a környékről is érkeztek keresztalják, mintegy háromezer hívő vett részt az eseményen.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!