Az Ami megmaradt belőlünk című kortárs mexikói darabot adják elő

Az Ami megmaradt belőlünk című kortárs mexikói darab lesz a Csíki Játékszín 2024/25-ös évadának első kamaratermi bemutatója. Az előadás rendezője, Alejandro Durán szerint a kétszereplős előadás olyan témákat boncolgat, amelyekről nem – vagy túl ritkán – beszélünk. Premierje 28-án, szombaton lesz látható.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Az Ami megmaradt belőlünk című kortárs mexikói darabot adják elő
Kortárs darabot tűznek műsorra. Beharangozták a legújabb kamaratermi előadásuk bemutatóját Fotó: László F. Csaba

A 2024/25-ös évad első kamaratermi bemutatójára készül a Csíki Játékszín. Sara Pinet és Alejandro Ricaño kortárs mexikói szerzők Ami megmaradt belőlünk című előadásáról sajtótájékoztatón számoltak be szerda délelőtt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Elhangzott: a kétszereplős darabban Kányádi Anna és Kozma Attila lép színpadra, előbbi egy érzései ellen küzdő, kötődni és szeretni félő kamaszlányt alakít, utóbbi a kutya szerepét játssza. Az előadás alaphelyzete a két szereplő találkozása, bemutatja az ember és házi kedvenc közötti tiszta kapcsolatot, de érinti a halhatatlanság, a másik iránti felelősség és a magány témáit is, azaz mindannyiunkról szól, akik szeretünk, félünk, remélünk, sebeket ejtünk és közösen gyógyulunk.

– Az előadás olyan témákat is boncolgat, amelyekről nem – vagy túl ritkán – beszélünk, mint a halál, a gyász, az elengedés, az ígéretek és szavak súlya.

Olyan érzéseket visz színre, amelyeket mindenki érez és megél, függetlenül attól, hogy hol született, hol él, gyermek vagy felnőtt, fiatal vagy idős, nő vagy férfi, szegény vagy gazdag.

Az elválás érzése, valakinek vagy valaminek az elvesztése, veszteségeink felismerése, a magány, a megbocsátás mind-mind megjelennek életünk során, és mindezek után mégis folytatni, menni kell tovább – fejtette ki Alejandro Durán, az előadás rendezője.

A szöveget Kész Orsolya, a színház irodalmi titkára fordította magyar nyelvre – így kijelenthető, hogy ez a darab magyar ősbemutatója –, emellett ő volt az előadás dramaturgja is. Úgy véli, munkája nemcsak szöveg-, de egyfajta kulturális fordítás is volt, ugyanis ez egy univerzális történet, univerzális érzésekkel, amit egyik kontextusból másikba kellett átültetnie.

Az Ami megmaradt belőlünk című kortárs mexikói darabot adják elő
Kozma Attila: hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az, hogy vagyunk egymásnak, és szeretjük egymást, biztos és adott dolog


– A darab több fontos élethelyzetet is megvilágít és körbejár.

Például jól érthetően bemutatja, hogy – mi, emberek – hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az, hogy vagyunk egymásnak, és szeretjük egymást, biztos és adott dolog.

Általában akkor kezdünk ezen egyáltalán elgondolkozni, amikor megszűnik, miközben nem kellene feltétlenül valamilyen katasztrófa történjen ahhoz, hogy rájöjjünk, ki mennyit jelent, mennyire értékes számunkra – vélekedett Kozma Attila.

A szeretet, tiszta kapcsolatok, elengedés és egyéb fontos témákat boncolgató, Ami megmaradt belőlünk című előadás premierje 28-án, szombaton este hét órától lesz látható a Hunyadi László kamarateremben, majd ismét játsszák 29-én, vasárnap, ugyancsak hét órától. Jegyek a színház jegypénztárában vagy a www.in-time.hu oldalon válthatók.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!