Ahol a felnőttek újra gyermekek lesznek

Kilenc csapat regisztrált az idei Szappany Derbyre, az indulás előtti percekben azonban három csapat lemondta a részvételt. Végül hat csapat vonult fel a csíkkozmási Zugató utcában, ahol a meghajtás nélküli járművek leereszkedtek a célig. A mutatvány idén nem volt balesetmentes. A tűzoltóautót jelképező jármű vezetői elveszítették az irányítást a verda felett és egy nagyobb kanyarban kisodródtak. A csapattagok kisebb horzsolásokkal távoztak a pályáról, ahol a kezdeti ijedtség után jó hangulatban folytatódott a verseny.

Fazakas Bea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Ahol a felnőttek újra gyermekek lesznek
Hat csapat szállt versenybe az idei csíkkozmási Szappany Derbyn Fotó: László Ferenc Csaba

Felsorakoztak az érdeklődők a csíkkozmási Zugató utcában szombat délelőtt, ahol a Szappany Derby kezdetét várták az egybegyűltek. Az esőt jóslóknak nem lett igazuk, suttogták a jelen lévő asszonyok, akik a borús felhőzetet kémlelték. Ezzel a gondolattal egyet kellett értsek, hiszen minden jel arra utalt, hogy nem teszi tönkre a rossz idő a közelgő eseményt. Így látta ezt Pál-Kasza Vince, a Csíkkozmásért Egyesület alelnöke, a Szappany Derby főszervezője is, aki érkezésünkkor a helyszíni regisztrációban segített a gyermekeknek.

Ahol a felnőttek újra gyermekek lesznek

– Figyeljetek, mert mindjárt kezdünk... – magyarázta, majd nevetve hozzám fordult és bólintással jelezte, hogy készen áll a kérdéseim megválaszolására.

– Igen, a Szappany Derby hagyománnyá vált, nemcsak a helybéliek, de a környező települések lakosai is előszeretetel vesznek részt rajta. Így van ez most is, amikor Csíkszentsimonból is jelentkezett csapat, de nem maradt el magyarországi testvértelepülésünk, Lukácsháza sem – felelte Vince, amikor az érdeklődő csapatokról kérdeztem.

Ahol a felnőttek újra gyermekek lesznek

Kreativitás nélkül nincs győzelem

A Csíkkozmásért Egyesület alelnöke a verseny céljáról is beszélt, kiemelve, hogy a szórakozás mellett az esemény csapatépítő jellege sem elhanyagolható. A résztvevők közösen építik meg a járművet, ami motor nélkül kell leguruljon és célba érjen a Zugató utcában. Mindez azonban nem elég a győzelemhez, mivel kreativitás nélkül nincs esély a fődíjra.

– Fontos, hogy ne csak egy feldíszített, gurulni tudó járművel érkezzenek, hanem az elkészült verda témára épüljön és a benne lévők viseljenek jelmezt is. Vannak olyanok is, akik külön zenére vonulnak, hogy hatásosabbá tegyék a belépőjüket – jegyezte meg a szervező.
Beszélgetésünk közben feltűnt Szántó László, Csíkkozmás polgármestere is, aki a tavalyi Szappany Derbyn versenyzőként is részt vett. Ezúttal társszervezőként volt jelen, és érdeklődésemre kijelentette, hogy az évről évre ötletesebb, munkásabb járgányok megjelenését a helybéliek is izgatottan várják.

– Ilyenkor sokszor a gyermekek és szüleik is együtt versenyeznek, így különleges családi programon vesznek részt – jelentette ki a polgármester, aki szerint az sem elhanyagolható, hogy a Szappany Derbyn részt vevő felnőttek újraélik gyermekkorukat.

Ahol a felnőttek újra gyermekek lesznek

Hatan maradtak, mégis elegen voltak

Beszélgetésünk végén a részt vevő csapatok felsorakoztak, és indulásra készen álltak, de ekkor Pál-Kasza Vince bejelentette, hogy az előre bejelentkezett kilenc csapatból csak hat vesz részt a versenyen. Volt, aki betegségre hivatkozva lépett vissza, más személyes okból döntött így. Ez a hír nem folyásolta be a verseny lebonyolítását, az ottlévők céltudatosan álltak rajtvonalhoz. Ilyen volt a Megborultam Párt nevű csapat is, amely egy mozgó irodát épített, és a kerekeken guruló íróasztal és számítógép arra engedett következtetni, hogy elszánt résztvevőkről van szó. Odaléptem hozzájuk, és a sejtésem beigazolódott. 

– Minden évben részt veszünk a versenyen, és jellemzően az aktuális társadalmi helyzetekre reagálunk. Az orosz–ukrán háborúra is reagáltunk korábban, építettünk tankot is. Most az önkormányzati választások inspiráltak minket, ezért idehoztuk az irodát, amin egy urnát is elhelyeztünk. Ahogy a pártunk mottója is jelzi, mindent megígérünk – magyarázta jókedvűen Potyó László, aki az új párt polgármesterjelöltjeként állt rajvonalhoz.

Beszélgetésünket hangos fékcsikorgás törte meg, ekkor az elsőként leguruló tűzoltók csapata kisodródott az útszakaszról, és a benne ülők földre estek. A kezdeti ijedtség hamar alábbhagyott, mint kiderült, kisebb horzsolások keletkeztek, csont nem törött, nyugtázták. A hetedik Szappany Derbyt a lelkes párttagokból álló csapat nyerte meg, amely balesetmentesen és látványosan gurult célba Csíkkozmáson.

Ahol a felnőttek újra gyermekek lesznek

Ahol a felnőttek újra gyermekek lesznek

Ahol a felnőttek újra gyermekek lesznek

Ahol a felnőttek újra gyermekek lesznek

Ahol a felnőttek újra gyermekek lesznek





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!