Hirdetés

A szomszédból eredő vízforrás

Folyamatos vízhiánnyal küzdenek Tusnádfürdőn, illetve Tusnád községben. A településeket a Csíkszent­simon község területén található két forrás látja el ivóvízzel, viszont az elmúlt években számtalanszor meg­­hibásodtak a vízvezetékek, aminek következtében Csatószeg kaszálóit rengetegszer elöntötte a víz. Most induló sorozatunkban ennek okait tárjuk fel.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 8 perc
A szomszédból eredő vízforrás
Helyszíni terepszemle. A szentsimoni forrás egyike, amely ellátja a tusnádiakat vízzel Fotó: Vlaicu Lajos

Ha a tusnádfürdői vízhálózat működését szeretnénk megérteni, akkor Csík­szent­si­mon községtől kell indulni, és az időben vissza kell menni egészen a hetvenes évek elejéig, ugyanis a kommunizmus éveiben a központi hatalom úgy határozott, hogy Tus­nád­für­dő vízellátását Csík­szent­si­mon­ban fúrt kutakból biztosítja. A vízhálózat Csík­szent­si­mon­ból indul és a tus­nád­für­dői fogyasztóknál ér véget. A beszélgetéseket éppen ezért a forrásnál kezdtük, majd innen haladtunk tovább. 
Kozma István, Csíkszent­simon polgármestere szerint: nagyjából a 2010-es évek környékén kicserélték a vízvezetékek egy részét. Az alcsíki település polgármestere az abban az időben elvégzett munka kapcsán nem kívánt nyilatkozni, mint mondta, nem ő az illetékes az ügyben. 

– A lényeg, hogy a tusnádiak kútjai Csíkszentsimon területén vannak, a kinyert víz a tusnádiaké, de velünk koncessziós szerződésben állnak a területekre, csekély összeget fizetnek négyzetméterenként. 2010-ben 25 évre kötöttek koncessziós szerződést a települések akkori vezetői

– mondta Kozma. Hozzátette: a két kút közül az egyik a település alsó végén, míg a másik a polgármesteri hivatal közelében található. A két kút mezei nyomvonal mentén kapcsolódik egymáshoz, innen a víz a fővezetéken keresztül halad Csíkszentsimon közigazgatási területein keresztül, hogy Tusnád községet és Tusnádfürdőt kiszolgálja vezetékes vízzel. A polgármester kiemelte: Csíkszentsimon külön vízhálózattal rendelkezik, ezért a községből egyetlen lakó sem csatlakozott rá a szóban forgó – az utóbbi időben problémás – vízhálózatra. Tusnádfürdő önkormányzata az idén megnyerte a vízhálózat teljes cseréjére vonatkozó kiírást. A csíkszentsimoni testülethez eddig két igénylés érkezett. 

– A két határozat közül az első kérés a koncesszióba adott területre vonatkozik. A fürdővárosiak felülépítési jogot kértek, mert ezt nem tartalmazta a korábbi koncessziós szerződés. Augusztusban kérték, és szeptemberben a tanács el is fogadta az erre vonatkozó határozatot

– ismertette a polgármester. Folytatta: a másik határozat a településen áthaladó vezetékek területeire használati jog biztosításáról szólt.

– Nagyjából azt jelenti, hogy a községben és a mezőn néhány utcát és utat felásnának, hogy lefektessék a vízvezetékeket új nyomvonalon. A második határozatot ebben a formában elutasítottuk. A testülettel abban állapodtunk meg, hogy más megoldást szeretnénk kérni a határozatban szereplőhöz képest, ugyanis a mostani kérés alapján a két kút összekötéséhez a település egy nagyon keskeny utcáját is fel kellene ásni, ahol a földben található a község vízhálózata, és most a gázvezetéket, később a csatornát is itt szeretnénk vezetni. Ezért a tusnádi vízvezetékek nem fognak ott elférni. A testületünk azt kérte a tusnádfürdőiektől, hogy az új vezetéket a jelenlegi nyomvonalon fektessék le. Ezt a levelet elküldtük, várjuk a választ

– hívta fel a figyelmet a polgármester. 

A község érdekei ne sérüljenek!

Kozmáék benyújtottak még egy kérést a tusnádfürdői önkormányzathoz, hogy hozzanak írásos beleegyezést azoktól a csatószegi gazdáktól, akiknek a területein dolgozni fognak a kivitelezés ideje alatt. Az elöljáró kiemelte: ez a lépés fontos, hiszen elsősorban a saját községük állampolgárainak érdekeit kell képviseljék. 

– Az előző időszakok tapasztalata sajnos az, hogy eléggé sok csőtörés volt és elárasztották a kaszálókat, jelentős károkat és kellemetlenségeket okozva ezzel községünk gazdáinak. Ezért is lenne szükség egy ilyen dokumentumra, amelyben a gazdák beleegyezésüket adják, hogy dolgozhatnak a területeken a kivitelezés alatt

– szögezte le Kozma István. Hozzáfűzte: röviden ennyi lenne a kérésük és véleményük a készülő projekt kapcsán.

– Eddig sem és továbbra sem szeretnénk akadályokat gördíteni Tusnád község és Tusnádfürdő vízhálózat-projektje elé. Teljes mértékben támogatjuk a vízhálózat építését, mert 2023-ban az, hogy van-e víz, már nem szabadna kérdés legyen. Viszont a mi álláspontunk, hogy saját községünk érdekei nem szenvedhetnek semmiféle kárt a vízvezetés ideje alatt és utána sem

– nyomatékosított Kozma István. 

Vlaicu Lajos

Vélt vagy valós félelmek?

A községben és a városban élők elégedetlenek, ingerültek és némileg cinikusan tekintenek az állandó vízhiányra. Egyfajta reménytelenség és csalódottság tükröződik rajtuk a vízhiányt, a szolgáltatót, és ami az elöljárókat illeti. Két idős nőt kérdeztem, hogyan birkóznak meg a mindennapos vízhiány okozta kellemetlenséggel. 

– Most sincs víz, azt hiszik, hogy kiírják a közösségi oldalon, hogy elnézésüket, megértésüket stb. kérjük, és el vagyunk intézve?!

– szögezte nekem a kérdést az idős nők egyike. Hozzátette: ha idejében szólnak és észreveszik, hogy van víz, akkor igyekeznek edényekbe tárolni legalább a főzéshez szükséges mennyiséget.

– Szerencsétlenebb helyzetben akkor vesszük észre, amikor a csapon levegő jön, bezzeg a vízszámla, az nem késik. A férjem is egész nap a mezőn dolgozik, hazajön, el kellene látni az állatokat, viszont víz nincs, a fürdésről nem is beszélve

– elégedetlenkedett a községben élő személy. 
A kedélyeket az is borzolja, hogy attól félnek, hiába halad át a fővezeték a községen, mégis kimaradnak a tus­nád­für­dő­iek az új vízhálózat építésének beruházásából. 
Egy középkorú férfi arra világított rá, mi lenne egy esetleges tűzvész idején. 

– Levegővel nem igazán lehet tüzet oltani, amire megérkezne a segítség, addigra minden porrá égne. A kommunizmusban is időnként elvették az áramot, itt a legrosszabb, hogy azt sem tudjuk, mikor veszik el a vizet

– hívta fel a figyelmet a helyi lakos. 
Tusnádfürdő lakóinak sem kényelmes a helyzet, a vendéglátókról nem is beszélve, hiszen ők gyakran szembesülnek azzal, hogy a vízhiány miatt az eredetileg egy-két hetes üdülési foglalásokat pár nap után lemondják a turisták a vízszolgáltatás hiánya miatt. A csíkszentsimoni forrástól – a lakossági vélemények után – a polgármesteri hivatalokhoz és további érintettekhez vezetett utam.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!