A szív is kacag a fürdőtelepen

HN-információ

 

 

Úgy örülök ennek a strandnak, hogy a szívem is kacag bele – jegyezte meg tegnap egy idősebb nő Zsögödfürdőn, ahol tegnap magunk is körülnéztünk. Daradics Róbert, a zsögödi strandon működő vendéglátóegység vezetője lapunknak úgy nyilatkozott: nem csökkent a strand látogatottsága, a világjárvány sem szegte a fürdőzni vágyók kedvét. A Csíkszereda déli határában található fürdőtelepre nemcsak strandolni, hanem borvízért is sokan járnak.

Mindössze néhány napja tombol a kánikula Csíkszeredában. Elképzelhető, hogy ha három nap múlva megkérdezünk tíz csíki járókelőt, akkor közülük legalább heten azt fogják mondani, az idei nyári csütörtökre esett. A megyeszékhelyen a hűsölni vágyók egyetlen strandolási lehetősége Zsögödfürdőn van. A Harom-Somlyó vulkáni vonulatának törésvonalán feltörő víz mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegségekben, idegbetegségekben szenvedőknek, krónikus bőrbetegségek és izom- és csontsérülések kezelésére ajánlott. Tegnap a zsögödi strandon Daradics Róbertet arról kérdeztük, hogy a koronavírus-járvány hogyan befolyásolja a strandolási szokásokat, milyen volt az eddigi szezon, a hirtelen beköszöntött kánikula miatt többen vannak-e a strandon. A zsögödi fürdőn működő vendéglátóegység vezetője elmondta, a járvány nem igazán befolyásolta a strand működését, nyilván, betartják a szükséges előírásokat, de meglátása szerint az előző évekhez képest nem járnak sokkal kevesebben vagy többen a felfrissülni vágyók. Megjegyezte: az idei szezonban eddig a tegnapelőtt, két héttel ezelőtt csütörtökön és azelőtt egy szombaton voltak a legtöbben.
– Ez a negyedik nap, hogy reggeltől folyamatosan jönnek, de eddig voltak olyanok is, akik felhívtak Kézdiről, hogy milyen idő van, és ők jöttek mindennap – tette hozzá a vendéglátóipari egység vezetője. A június 15-én megnyitott strandon masszázs is igényelhető.
– Nagyjából relaxáló masszázst kérnek az emberek, de van, hogy mondják: itt fáj vagy ott fáj, akkor arra is kérhető masszázs. Nagyjából nyolc ügyfelet fogadunk naponta, közel nyolc órát dolgozik a masszőr. Érdekesebb lett a hely, ahogy elérhetővé vált ez az új szolgáltatás – részletezte Daradics, aki azt is elmondta, hogy a strand melletti teniszpályákat a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudták felújítani.
– Van itt egy salakdomb, de olyan sokat esett az eső, hogy a salak nem tudott annyira megszáradni, hogy rostáljunk. Amikor megszáradt volna, akkorra ismét esett. Kéne rostálni és újrasalakozni a pályákat, és akkor működnének a teniszpályák is. Még nincs kizárva, hogy ez nem lesz meg az idén. Ha legalább egy hétig jó idő lesz, akkor meg tudjuk csinálni ezt is. Azon is gondolkodunk, hogy szaunákat létesítünk, legalább négyet-ötöt, és akkor meg lehetne nyújtani az idényt – mondta Daradics Róbert.

Szeretik a borvizet
A 2012-ben felújított borvízforrásnál szinte folyamatosan töltik a vizet az arrajárók. Egyikük – noha ragaszkodott névtelenségéhez – készséggel elmondta, hogy amikor nem autóbusszal, biciklivel jár a környéken, hanem autóval, akkor mindig több palackot megtölt.
– Most a strandon voltunk. Nagyon jó odalent. Igaz, nagyon hideg a víz, én félek, mert idős is vagyok, de nagyon szép, s a víz is tiszta volt – tette hozzá a csíkszeredai lakos. Egy másik – anonimitást kérő – járókelő azt mondta, valahányszor a strandra járnak, mindig töltenek borvizet is. 
– Én úgy örülök ennek a strandnak, hogy a szívem is kacag bele, merthogy otthon úgy be vagyunk zárva, blokkban lakunk, s mivel idősek vagyunk és nem megyünk le minden percben, de annak nagyon örülünk, ha kijöhetünk a szabadba. A napfény, a levegő nekünk is úgy kell, mint a növényeknek – jegyezte meg a csíkszeredai hölgy.

Borvízért is többen jártak a melegben

A zsögödfürdőiek hozzászoktak a medvékhez
Bodó Dénes helyi lakost arról kérdeztük, hogy milyenek a hétköznapok a fürdőtelepen. Elmondta, 1975-ben költözött Csíkszeredából Zsögödfürdőre. Szeret kertészkedni, a ház körül tevékenykedni, ezért élmény számára ott lakni.
– Jó levegő van, lehet itt dolgozni, azt csinálhatok, amit akarok, egy kicsit erdeiek a feltételek. Ugye, út csak ilyen van, járda nincs. Szerencsénk, hogy van buszjárat, néha felmegyünk vásárolni, s jövünk is haza. Szeretjük, itt van a strand is, egyet csobbanunk, s jövünk haza, úgyhogy jó – mondta Bodó Dénes. Megjegyezte, néha a medvék is bejárnak a településre.
– Egyik nap itt volt kint a tetőn. A kisebb hangyászó medvék járnak, de már nem félünk tőlük, megszoktuk. Volt olyan is például, hogy mindennap jöttek, s nem egy, hanem három egy nap. A kerten egyik felől bementek, a másik felől kimentek, összetörtek mindent, de mit csinálj. Védekezni nem tudunk, a medvét nem lehet megverni, úgyhogy nincs, amit csinálni. Hívtuk a vadásztársulatot, kijöttek, s itt voltak egész éjjel, na pont akkor nem jött a medve – mondta a lakos.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!