A szakközépiskola bentlakását is felújítják

HN-információ

Újabb épületet korszerűsít Csíkszereda önkormányzata, többek között erről döntött pénteki ülésén a város önkormányzati testülete, amely határozatot hozott az épületadó-kedvezmény igényléséről is. Továbbá módosította a költségvetést, illetve elfogadtak egy környezetvédelmi pályázathoz szükséges előtanulmányt, ily módon korszerűsítenék a közvilágítást a város területén.

Pénteken írta alá Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a Székely Károly Szakközépiskola bentlakásának korszerűsítésére vonatkozó kivitelezési szerződést. Az intézmény földszintjén a Csipike Óvoda működik, de a Szent Anna Speciális Szakközépiskola diákjai is használják az ingatlant. A beruházás értéke közel 3,5 millió lej, az önkormányzat pedig a Regionális Operatív Program intézkedéséből újítja fel az intézményt. Az óvoda és a bentlakás kétszáz férőhelyes. A kivitelezés időtartama hat hónap, a kivitelező cég a Tectum Company Rt. Az Európai Unió hozzájárulása 2,29 millió lej, az állam további 351 ezer lejjel egészíti ki. A fennmaradó 913 ezer lejt a helyi költségvetésből fedezik.
A testület ülésének napirendjén szerepelt a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapot két hónapjára igényelhető épületadó-kedvezmény. Ezt azok a jogi és magánszemélyek igényelhetik, akik tevékenysége igazolhatóan kárt szenvedett a szükségállapot idején.
A városvezetés eredeti terve szerint hat hónapra kaptak volna 50 százalékos épületadó-kedvezményt mindazok, akik a járvány ideje alatt kénytelenek voltak felfüggeszteni tevékenységüket. A tervezet elbukott, így a 2020/69-es sürgősségi kormányrendelet maradt az adókönnyítés jogalapja. A pénteki ülésen arról döntöttek, hogy csak a szükségállapot idejére, vagyis két hónapra az arra jogosultak 50 százalékos kedvezményt kapnak.
Az önkormányzat által fenntartott kulturális intézmények költségvetésének módosításával csoportosítottak át összegeket, illetve átütemeztek beruházásokra szánt összegeket is, tíz, részben már hőszigetelt tömbház esetében.
A testület ugyanakkor előtanulmányt fogadott el, ezzel pályáznak a Környezetvédelmi Alapnál: 300 ezer lejes önrész mellett 1 millió lej támogatást nyerhetnek a közvilágítási rendszer korszerűsítésére. Ha a pályázat sikerrel zárul, Csíkszereda 36 utcájában cserélik le a lámpatesteket, a távvezérlési egységgel ellátott LED-es világítótestek pedig 85 százalékos energiamegtakarítást eredményeznének.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!