Hirdetés

A sok képzőművészeti alkotótábor gyarapodó kincseit nem érdemes raktáron tartani

A Free Camp nemzetközi képzőművészeti alkotóműhely tárlatbemutatója után egy újabb művésztábor anyagából készült kiállítás nyílt csütörtök délután a Megyeháza Galériában. A műkritikus szerint a magyarországi Szögligeten szervezett Kolosai Művésztelep alkotásaiból készült kiállítás is megérdemli, hogy minél több helyen lássák.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
A sok képzőművészeti alkotótábor gyarapodó kincseit nem érdemes raktáron tartani
A szögligeti alkotótábor kincsei. Kiállítás a megyeházán Fotó: Fülöp József

Csütörtök délután a Megyeháza Galériában, a Free Camp anyaga után újabb tábori alkotásokból készült kiállítást nyitottak meg, ezúttal a magyarországi Szögligeten szervezett Kolosai Művésztelep alkotásait láthatjuk. A megnyitó házigazdája, Botár László köszöntőbeszédében elmondta: a kiállításon a Kolosai Művésztelep gyűjteményes anyagát láthatja a közönség, mely tábor szervezője Kolosai Ferenc, aki feleségével együtt vezeti a 2020-ban létrehozott Életfestő Alapítványt. A házaspár a kiállításmegnyitóra Zoomon keresztül csatlakozott be.

– Feltevődik a kérdés, hogy hogyan is került Csíkszeredába egy kis magyarországi településen szervezett művésztelep anyaga. A Free Campen és a Kolosai Művésztelepen egyaránt részt vett Révész Ákos budapesti képzőművész, ő jött az ötlettel, hogy a Megyeháza Galéria megfelelő hely lenne a szögligeti tábor anyagának erdélyi bemutatására

– ismertette Botár László. Ugyanakkor hozzátette: egyfajta ellenszolgáltatásként, a szögligeti művésztelep szervezőinek jóvoltából, szeptember 14-én a szegedi Akadémiai Bizottság székházában fogják kiállítani a Free Camp nemzetközi képzőművészeti alkotóműhelyen készült műveket.

Fülöp József

A megnyitón a kiállítást Székedi Ferenc műkritikus méltatta. Feledy Balázs magyarországi műkritikus szavait idézte: a különböző, alkalmilag szervezett művésztelepek, alkotótáborok, workshopok, szimpóziumok sora megszaporodott.

Igen sok település, önkormányzat, alapítvány és magánszemély érzi úgy, hogy feladatai vannak a kortárs képzőművészet szolgálatában.

Közéjük tartozik Kolosai Ferenc, aki az Életfestő Alapítvány létrehozásával nagy fába vágta a fejszéjét, újonnan hozott létre művésztelepet akkor, amikor ezek finanszírozása, működtetése egyre nehezebb. A művésztelepet egy idillikus hegyvidéki környezetben elhelyezkedő kis településen szervezik, és rövid idő alatt komoly szakmai eredményeket ért el.

Fülöp József

Mint a műkritikus részletezte: néhány alkotást klasszikus tájképnek is gondolhatunk, hiszen ihlető forrása a falut körülvevő tájélmény, természetesen a művészek érzelemvilágával összefűzve. Emellett vannak impresszionisztikus hangulatvilágot idéző művek, rézkarctechnikával készült alkotások és olyanok is, melyekben nonfiguratív elemek járják körül az egyetemes mondanivalót, de vannak erőteljes szín- és formakontrasztokkal játszó képek is. 

Örülünk, hogy eljött közénk ez a kiállítás, mely mutatja a követendő utat: a sok-sok magyarországi és romániai képzőművészeti alkotótábor gyarapodó kincseit nem érdemes raktáron tartani, hanem forgatni, utaztatni kell, hogy minél több helyen lássák azt, ami egy helyen született meg, hiszen a kommunikáció így éri el igazi célját

– zárta beszédét Székedi Ferenc.

A Kolosai Művésztelep kiállítása szeptember 6-ig látogatható a Megyeháza Galériában.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!